Eind vorig jaar beloofde Microsoft van ChakraCore opensourcesoftware te maken. Het bedrijf komt zijn belofte nu al na en zal de javascript engine van Edge zelfs naar Linux brengen.

microsoft-edge_02-680x383

Eerder deze week stopte Microsoft met de ondersteuning van Internet Explorer versie 8, 9 en 10. Voor veel mensen werd het hierdoor hoog tijd om hun favoriete browser gedag te zeggen en op zoek te gaan naar een alternatief. Aangezien Edge de nieuwste browser van Microsoft is, zullen velen hun heil hier zoeken. Edge bestaat grotendeels uit nieuwe software en is momenteel enkel beschikbaar op Windows 10. Microsoft wil echter een einde maken aan de exclusiviteit van de browser en biedt de javascript engine van Edge, ChakraCore, online aan als opensourcesoftware.

“We hebben ChakraCore beschikbaar gemaakt onder de MIT-licentie (een licentie voor opensourcesoftware) op de ChakraCore GitHub-site. In de toekomst zullen we de belangrijkste componenten van Chakra openlijk ontwikkelen,” vertelt Gaurav Seth, de projectmanager van Chakra.

Cross-platform

 

ChakraCore is de javascript engine van Edge, maar wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. “Chakra ondersteunt universele Windows-applicaties over alle hardware waarop Windows 10 wordt ondersteund, zoals een Xbox, smartphone, of traditionele pc. Ook maken Azure DocumentDB, Cortana en Outlook.com gebruik van de engine,” legt Seth uit. “Met de opensourcesoftware kan je ChakraCore eveneens gebruiken op Windows 7 SP1 of hoger met Visual Studio 2013 of 2015 met C++ ondersteuning geïnstalleerd.”

Niet alleen op Windows 7 zal je Edge mogelijks terug kunnen vinden in de toekomst. Volgens het stappenplan van ChakaCore zal Microsoft namelijk tegen juni 2016 een versie van Edge uitrollen, welke op Linux kan draaien. De versie van Linux waarop Microsoft zijn pijlen heeft gericht, is x64 Ubuntu Linux 15.10.