Nieuws

Nieuwe ruimtetelescoop ziet 100 keer meer dan Hubble

De Hubble ruimtetelescoop van NASA bracht ons erg veel bij over ons universum en het ontstaan van ons heelal. De nieuwe WFIRST belooft nog veel meer.

Sinds de Hubble ruimtetelescoop voor het eerst in een baan rond onze aarde werd gebracht in 1990, door de Discovery, heeft NASA al een gigantische schat aan informatie binnengekregen. De telescoop ontdekte nieuwe sterrenstelsels, nieuwe planeten en bracht ons een heleboel prachtige plaatjes. Ruim 25 jaar na de lancering vindt NASA het echter tijd voor iets nieuws.

De WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope) moet zijn licht gaan schijnen over de vele duistere hoeken die ons universum nog steeds telt. Wetenschappers vergelijken de Hubble met een kijkgaatje op het heelal, terwijl de WFIRST een gigantisch raam zal voorstellen.

Een deel van de Carina Nebula. Een beeld, geschoten door de Hubble ruimtetelescoop, dat haast uit een fantasyfilm lijkt te komen.

De nieuwe telescoop zal camera’s en technologie bevatten die beter geschikt is om licht weg te filteren van individuele planeten, waardoor de nieuwe telescoop beter geschikt zal zijn om om de chemische samenstelling van exoplaneten te bestuderen. Daarnaast zal de WFIRST ons een beter begrip kunnen bezorgen van donkere energie en donkere materie. Voor de nieuwe telescoop de ruimte wordt ingeschoten, zullen we eerst nog kennis mogen maken met de James Webb-telescoop die in 2018 wordt gelanceerd. Op de WFIRST is het nog wachten tot 2020.

Ook al is de Hubble reeds de 25 jaar gepasseerd, toch was de telescoop nog steeds niet hopeloos verouderd, mede dankzij een viertal onderhoudsmissies die NASA door de jaren heen organiseerde. De laatste onderhoudsmissie dateert van 2009, toen voor de tweede keer een nieuwe camera werd geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business