Nieuws

Google 100.000 keer per uur gevraagd om piratenlinks te verwijderen

Het aantal verzoeken dat Google ontvangt om links naar illegale bestanden uit zijn zoekresultaten te verwijderen, neemt massaal toe.

Google kreeg in de voorbije maand meer dan 75 miljoen verzoeken om links die auteursrecht schenden uit zijn zoekresultaten te verwijderen. Dat blijkt uit het meest recente Transparency Report van de internetreus.

Het aantal verwijderverzoeken ligt daarmee dubbel zo hoog als een jaar geleden. TorrentFreak meldt dat het aantal piratenlinks die bij Google worden gerapporteerd in de afgelopen jaren massaal is gestegen. In 2008 ontving de internetreus nog maar een paar dozijn verzoeken over een heel jaar, terwijl het nu alleen in de afgelopen week al 19 miljoen verzoeken ontving.

Dat komt er op neer dat Google wordt gevraagd om meer dan 100.000 links per uur te verwijderen, omdat ze informatie of bestanden zouden aanbieden die het auteursrecht schenden. Het gaat dan voornamelijk om auteursrecht in handen van muziek- en filmmaatschappijen, maar bijvoorbeeld ook van e-retailers wiens producten worden nagemaakt en goedkoper online aangeboden.[related_article id=”176730″]

Als het aantal verwijderverzoeken aan dit tempo blijft binnen rollen, zal Google dit jaar meer dan 1 miljard gerapporteerde links te verwerken krijgen. Dat betekent echter niet dat die ook allemaal worden verwijderd, soms worden links onterecht gerapporteerd, al is dat eerder uitzonderlijk. Recente cijfers zijn niet bekend, maar in de periode tussen juli en december 2011 ging Google in op 97 procent van de verzoeken.

Het massaal verwijderen van gerapporteerde piratenlinks heeft als gevolg dat websites die deze links aanbieden automatisch zakken in de zoekresultaten. Google geeft sites die vaak gerapporteerd worden namelijk een penalty op hun PageRank. Het lijkt eenvoudiger om deze websites gewoon in hun totaliteit uit de zoekresultaten te verwijderen, maar dat weigert Google omdat het kan leiden tot overdreven censuur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business