Nieuws

Amazon wil je laten betalen met selfie

Amazon werkt aan een beveiligd betaalsysteem waarbij een selfie als verificatie dient, ter vervanging van een ouderwets wachtwoord.

Online webwinkel Amazon hoopt dat je in de toekomst betaalt met de hulp van een selfie. De e-commerce-gigant dient een patent in waarin beschreven staat hoe een foto of een video van een persoon kan dienen als betalingsverificatie. Het systeem is niet alleen eenvoudiger, het is in theorie ook veiliger.

Onveilige wachtwoorden

Wachtwoorden zijn niet al te veilig. Wie telkens een andere wachtwoordzin kiest voor iedere account, ervoor zorgt dat die zin niet logisch is, cijfers, hoofdletters en speciale tekens gebruikt en zich niet laat rollen door phishingmails zit voorlopig nog goed, maar aangezien het merendeel van de internauten vertrouwt op één standaardwachtwoord dat niet langer is dan nodig en vaak hetzelfde is voor de meeste accounts is er ruimte voor verbetering.

[related_article id=”177582″]

Vingerafdrukken zijn dezer dagen een populaire authenticatiemethode maar Amazon wil dus inzetten op gezichtsherkenning. Amazon neemt geen genoegen met klassieke statische gezichtsherkenning, aangezien die te omzeilen valt met een foto van de persoon die je wil beroven. Volgens het patent bieden korte video’s de oplossing. De betaler krijgt van de app een eenvoudige opdracht zoals wegkijken of knipogen, waarna die beweging met gezichtsherkenning wordt gecombineerd.

Kwantumgevaar

Dat je voorlopig nog niet klaar bent om in het openbaar te knikken en te knipogen naar je smartphone begrijpen we, maar het patent is desalniettemin belangrijk. Steeds meer bedrijven en instellingen bieden alternatieven voor wachtwoorden die te maken hebben met biometrie. Door de unieke kenmerken van je eigen lichaam als wachtwoord te gebruiken gaat niet alleen het gebruiksgemak omhoog, de beveiliging wordt er ook robuuster door.

Met de steeds verder vorderende ontwikkeling op het veld van kwantumcomputers wordt de overstap binnenkort waarschijnlijk zelfs een noodzaak. Zodra een echte kwantumcomputer het levenslicht ziet wordt een klassiek wachtwoord immers overbodig: een computer die gebruik maakt van qbits kan zal zonder moeite door je wachtwoordzin heen raken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business