Nieuws

Xbox One krijgt Windows 10-apps in de zomer

Microsoft praat al lang over One Windows en woorden worden steeds meer omgezet in daden. Vanaf de zomer moet de Xbox One zoals beloofd compatibel zijn met apps in de Windowswinkel.

One Windows is gebaseerd op het Windows Universal Platform (UWP). De marketingpitch gaat als volgt: dankzij het UWP moet een ontwikkelaar een app slechts één keer ontwikkelen waarna die draait op alle recente Microsoft-toestellen, van Windowscomputers over Lumia-smartphones tot de Xbox en zelfs de Hololens.

Games voor alle toestellen

In de praktijk verloopt de uitrol van het UWP niet razendsnel en zijn ontwikkelaars beslist minder enthousiast dan Microsoft aanvankelijk had gehoopt. De gigant uit Redmond wil eerdere beloftes echter waarmaken en lijkt nu zoals aangekondigd de Xbox One compatibel te maken met Windows 10-apps. Volgens businessinsider zal de spelconsole nog deze zomer toegang krijgen tot de Windows Store. In die eengemaakte winkel zullen gebruikers steeds meer applicaties en games vinden die over al hun Windowstoestellen werken.

[related_article id=”NaN”]

Hoe de eengemaakte Windows-Xbox-winkel er precies zal uitzien is nog niet helemaal duidelijk. De vraag is bovendien hoe enthousiast spelontwikkelaars zullen zijn om simultaan voor Xbox en PC te ontwikkelen. Voorlopig zijn UWP-apps bijvoorbeeld niet compatibel met SLI of CrossFire. Bovendien zouden de spellen omwille ontwikkeld voor het universele platform verplicht gebruik maken van functies er van die voor een gamer misschien overbodig zijn en bovendien computerkracht vergen.

Weg met exclusives

Microsoft Xbox-baas Jason Ronald laat dan weer weten dat Microsoft daaraan werkt, en dat geavanceerde grafische functies in de nabije toekomst ook naar het UWP zullen komen. Als Microsoft het goed aanpakt kan de eenmaking het einde betekenen van Xbox-exclusieve titels: goed nieuws voor de PC-gamer en meteen ook voor ontwikkelaars, die volgens Microsoft zelf meer fans en bijgevolg ook meer inkomsten kunnen vergaren door het platform te omarmen.

Microsoft is al sinds de release van Windows 10 bezig met de Xbox en Windows dichter bij elkaar te brengen. Zo kunnen eigenaars van beide toestellen vandaag al consolespellen naar hun pc streamen: handig wanneer de televisie bezet is door een ander gezinslid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business