Nieuws

Wat te verwachten van Microsoft Build?

Vanavond houdt Microsoft zijn jaarlijkse keynote, waarbij het de plannen voor het komende jaar uit de doeken zal doen. Tovert Microsoft een verrassing uit zijn hoge hoed?

Vorig jaar bracht Microsofts keynote heel wat stof tot nadenken. Het bedrijf uit Redmond stelde Windows 10 voor en deed met zijn Hololens heel wat monden openvallen. Na zo’n sterk jaar zal het moeilijk zijn om opnieuw te verrassen. We lijsten enkele punten op waarmee Microsoft het toch zal proberen. Daarbij zal, naar verwachting, de nadruk vooral liggen op het aantrekken van ontwikkelaars.

Windows

Voor Windows 10 werd het voorbije jaar geregeld een grote update uitgebracht. In het kader van ‘Windows as a service’ zal Microsoft daar dan ook niet snel mee ophouden. We mogen uitkijken naar enkele veranderingen in de gebruikersinterface, enkele nieuwe features en enkele “verrassingen voor de Live Tiles die vaak gevraagd werden door gebruikers”, zo zegt Microsoft zelf.

We verwachten dat Cortana nog slimmer en beter zal worden, op alle platformen. Of dit ook (eindelijk) zal gelden voor een Nederlandstalige versie, lijkt dan weer twijfelachtig. Daarnaast wordt een tipje van de sluier opgelicht rond een nieuwe Skype-app en zijn we in blijde verwachting van andere grote apps voor onder andere Facebook en Instagram. Alle apps zouden cross-platform moeten gaan werken voor pc’s, tablets, smartphones en de Xbox One.

Mobiel

Ondanks de introductie van de Lumia 950 en 950XL was het een zwaar jaar voor Windows Mobile. The Verge plakt daar ook een cijfer op: een daling van 57 procent qua verkochte toestellen in het vorige kwartaal. De verwachting is dat Microsoft het mobiele platform stilaan meer zal gaan loslaten, wat betekent dat die daling zich zeker zal voortzetten.

Het is dan ook afwachten wat Microsoft hierover vanavond te zeggen heeft. Het ‘One Windows’-verhaal omvat immers ook een stevige mobiele poot, wat betekent dat de softwarereus niet anders kan dan inzetten op mobiele apps. Gezien de push naar Android en iOS van het voorbije jaar, kan die toekomst er wel eens verrassend uitzien.

Games en apps

Microsoft hint al geruime tijd dat de Xbox One Windows 10-apps zou kunnen krijgen. Vanavond zal het daarom niemand verbazen als de ruitenspecialist enkele nieuwe apps voorstelt, in tandem met een app store. Hierbij verwachten we de kijk van het bedrijf op hoe ontwikkelaars in staat zullen zijn om via dit platform bij te dragen aan One Windows.

Daarnaast beweert The Verge dat Microsoft bezig is aan het openstellen van Xbox Live, wat betekent dat gebruikers zullen kunnen gamen tegen gebruikers op pc of zelfs PS4. Mogelijk komen we ook ineens te weten welke titels hiertoe zouden bijdragen.

Hololens en de cloud

Deze week is eindelijk de tijd aangebroken voor ontwikkelaars om hun langverwachte HoloLens te ontvangen. De headset deed vorig jaar iedereen dromen van augmented reality, en vanavond zal Microsoft zijn uiterste best doen om nog meer mogelijke ontwikkelaars naar zijn nieuwe platform aan te trekken. We verwachten ons aan enkele demo’s van apps en games.

Ook voor zakelijke gebruikers zal er heel wat nieuws te rapen vallen vanavond. Microsoft zal niet alleen inzetten op enkele nieuwe cloudgebaseerde features voor Azure, het is ook uitkijken naar wat de softwaregigant van plan is met enkele nieuwe, recente aankopen. Zo nam Microsoft een tijd geleden Swiftkey over, gekend van zijn toetsenborden voor Android. Ook Sunrise werd overgenomen en zal geïmplementeerd worden in Outlook. Dan is het nog uitkijken wat er zal gebeuren met Wunderlist en berichtenapp Talko.

 

Wij kijken alvast uit naar vanavond. Geïnteresseerden kunnen dan bij ZDNet terecht voor live updates tijdens het event.

hololenskeynotemicrosoft buildWindowswindows mobilexbox one

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen