Nieuws

Apple gooit apps zonder ‘nieuw’ IP-protocolondersteuning uit de store

Alle iOS-apps die vanaf 1 juni IPv6 niet ondersteunen, verdwijnen zonder pardon uit de Apple Store.

Apple legt de laatste tijd erg strenge regels op voor appontwikkelaars. Eerder liet het al weten dat het apps voor de Apple Watch  uit zijn store ging verwijderen als ze niet ‘native’ op het horloge kunnen werken, d.i. zonder iPhone in de buurt. Nu verklaart het dat het vanaf 1 juni ook apps zal beginnen verwijderen die enkel IPv4 ondersteunen, en niet IPv6. Het kan de grote, internationale doorbraak betekenen voor het IP-protocol dat al sinds 1996 bestaat.

IPv6 werd destijds uitgevonden om beperkingen van het stokoude IPv4-protocol weg te werken. Het grootste probleem van het oude protocol was dat de IP-adressen dreigden op te raken. Heel veel ontwikkelaars bleven echter werken met de vorige versie, wat een grote doorbraak van het nieuwste protocol in de weg stond.

Over tijd

Apple vind de tijd nu rijp om iedereen onder zachte dwan de toekomst in te duwen. De iPhone-fabrikant beweert dat dit voor veel ontwikkelaars geen probleem zou vormen, aangezien zij reeds ondersteuning bieden. Enkel de apps die hardgecodeerde IP-adressen gebruiken, zitten dus met een probleem.

Andere grote techspelers wachten ondertussen af. Google vindt de push bijvoorbeeld nog niet nodig, aangezien wereldwijd slechts 9,4 procent van alle internetadressen gebruik maken van IPv6, ondanks het feit dat de adressen van het oude protocol op zijn.

De reden dat Apple nu aandringt op het gebruik van IPv6 ligt bij de smartphones. Het merendeel van het internetverkeer via mobiele methodes – mobiele data en wifi – verloopt via dat protocol. Volgens Akamai, die per kwartaal een internetrapport publiceren, is Telenet wereldwijd een van de beste leerlingen van de klas op dit gebied, met meer dan de helft van het internetverkeer via IPv6-adressen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business