Nieuws

Verouderde en lekke versies van Internet Explorer blijven populair

Een onderzoek van twee miljoen bedrijfscomputers toonde aan dat niet-ondersteunde versies van IE in gebruik blijven, en zelfs geweldig populair zijn op computers met Windows XP.

Wie niet wakker ligt van beveiliging, gaat all-in. Dat suggereert het Current State of Device Security-rapport van Duo Security volgens onze collega’s bij ZDNet.com. Duo Security constateerde dat de helft van de computers die nog draaien op Windows XP tevens gebruik maken van Internet Explorer 7 of 8 als primaire browser. Windows XP wordt al bijna twee jaar niet meer ondersteund door Microsoft, terwijl de softwaregigant begin dit jaar eveneens ophield met het updaten en patchen van Internet Explorer 8, 9 en 10. Nog oudere versies waren al langer voorbijgestreefd.

Eigen schuld

Verspreiders van malware maken maar al te graag misbruik van dergelijke systemen. Wie Windows XP draait én met een oude browser online gaat, vraagt bijna zelf om malware. Zeker in een bedrijfsomgeving is het niet altijd vanzelfsprekend om een upgrade naar een nieuwere versie van Windows uit te voeren, maar wie nog vasthangt aan stokoude versies van Internet Explorer en daarmee online gaat, heeft in de meeste gevallen geen excuus.

[related_article id=”175702″]

Het onderzoek spitste zich toe op bedrijfsomgevingen en de resultaten zijn frappant. Eén kwetsbaar systeem in een heel bedrijfsnetwerk volstaat voor een hacker om zich een weg naar binnen te forceren. Software up to date houden is de goedkoopste en beste manier om systemen en netwerken te beveiligen.

Duo analyseerde twee miljoen toestellen in het beveiligingsrapport en kwam tot een aantal andere, intussen hopelijk voor de hand liggende, conclusies. Zo zijn Java en Flash beveiligingsrisico’s die idealiter geen plaats hebben in een bedrijfsomgeving. Ook in een privé-omgeving schakel je plug-ins die er gebruik van maken beter uit. Ze zijn stilaan voorbijgestreefd en brengen gewoonweg onnodig grote risico’s met zich mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business