Netflix moet Europeser worden van EU
Dat het aanbod van Netflix in Europa aan de beperkte kant is, weet zowat iedere gebruiker. Netflix zelf blokkeert sinds kort VPN-verbindingen waarmee Europeanen zich willen vermommen als Amerikanen om zo toegang te krijgen tot een uitgebreidere bibliotheek. Die blokkade werkt gedeeltelijk en doet geen goed aan de hoeveelheid beschikbare films en series voor de Europese kijker.
De Commissie wil zich nu moeien. Wetgevers werken aan een voorstel dat diensten zoals Netflix maar ook Amazon moet verplichten om hun aanbod uit te breiden met op z’n minst 20 procent content van Europees origine. Met de nieuwe regelgeving zouden streamingdiensten aan dezelfde verplichtingen onderworpen worden als nationale tv-zenders. Voor hen geldt het quota al.
[related_article id=”178696″]Weinig enthousiasme
Netflix liet weten aan The Financial Times geen voorstander te zijn van een dergelijke regelgeving. “Strakke quota’s kunnen de markt voor on-demand multimediadiensten verstikken”, klinkt het. “De focus van het Europese audiovisuele beleid zou moeten liggen op het aanmoedigen van de creatie van Europese content, niet het opleggen van quota’s aan uitzendstations en andere providers.” Vrij vertaald: “Maak meer fatsoenlijke series en films en het probleem lost zichzelf op.”
In de praktijk trekken Europese creaties natuurlijk een kleinere markt. In de meeste EU-landen wordt Amerikaanse content enthousiast geconsumeerd maar zelfs bij ons spreken series en films uit een niet-Belgisch of niet-Amerikaans of Brits huis minder aan. Netflix vreest dat het niet eenvoudig zal zijn om zomaar aan het quotum te voldoen.