Nieuws

Google maakt van programmeren kinderspel met Project Bloks

Via een nieuw opensourceproject wil Google jonge kinderen de logica achter programmeren bijbrengen met de hulp van blokken.

Vanwege de steeds grotere impact van computers op zowat alle facetten van onze maatschappij, is het niet verrassend dat steeds meer mensen pleiten om kinderen al vroeg te initiëren in digitale skills en programmeren. Vanuit die redenering heeft Google de handen in elkaar geslagen met professor pedagogie en computerwetenschappen Paulo Blikstein en designbureau IDEO om Project Bloks uit de grond te stampen.

Creatief met blokken

Project Bloks is opensource, iedereen kan ermee aan de slag gaan. Concreet heeft Google samen met de andere initiatiefnemers een blokkenset bedacht die de logica achter het programmeren tastbaar moet maken voor kinderen. Het systeem bestaat uit drie kerncomponenten: het ‘brain board’, ‘base boards’ en ‘pucks’. Wanneer je de verschillende blokken met elkaar koppelt, kan je instructies creëren die te verzenden zijn naar met het internet verbonden toestellen. De pucks zijn het onderdeel waar ontwerpers hun creativiteit op los kunnen laten en allerlei modules kunnen ontwikkelen die computercode moeten belichamen.

Het huidige blokkensysteem is een prototype, dat Project Bloks hoopt uit te bouwen tot een volwaardig educatief instrument. Google kondigde vandaag tevens verschillende andere nieuwe educatieve tools aan, die voornamelijk gericht zijn op leerkrachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business