Nieuws

Revolutionaire AMD-technologie combineert GPU met SSD

De nieuwe Solid State Graphics-technologie van AMD moet terabytes aan geheugen op een grafische kaart toelaten. De kracht zit hem in de combinatie tussen een GPU en SSD.

AMD heeft een veelbelovende nieuwe technologie ontwikkeld waarbij een GPU met een SSD gecombineerd wordt. De technologie werd erg toepasselijk gedoopt tot SSG, of Solid State Graphics. Het bedrijf toonde de technologie maandagavond op de SIGGRAPH-conferentie, zo bericht PC World, en stelde meteen zijn eerste SSG-kaart voor aan het publiek.

Aardverschuiving

“Je kan nooit genoeg geheugen hebben in een professionele grafische kaart.” Dat was de zin die uitgesproken werd alvorens AMD zijn nieuwe technologie onthulde. SSG-technologie zal geïmplementeerd worden in de nieuwe reeks professionele videokaarten van het bedrijf. Volgens AMD gaat het om een ware aardverschuiving wat geheugen betreft voor grafische kaarten.

Met de SSG-technologie wordt razendsnel NAND-geheugen ingebouwd in de core van een GPU. Het NAND-geheugen staat daarmee rechtstreeks in verbinding met de GPU. Op die manier wil AMD het gebruik van geheugen door GPU’s een stuk minder omslachtig maken en de efficiëntie ervan opkrikken.

Vandaag de dag heeft de GPU maar toegang tot een relatief kleine hoeveelheid geheugen. Telkens een GPU in actie schiet, moet het eerst signalen overbrengen naar de CPU. Die doet dan beroep op het RAM-geheugen of de primaire opslag.

Met de SSG-technologie zou de CPU volgens AMD volledig gepasseerd worden. Het bedrijf vermeldde nog geen precieze details over hoe dat werkt, maar het komt erop neer dat met de nieuwe technologie GPU’s gebruik zullen kunnen maken van verschillende terabytes aan ingebouwd NAND-geheugen. Ter vergelijking: AMD’s krachtigste GPU bevatte 32 GB aan ingebouwde RAM. De eerdergenoemde “aardverschuiving” lijkt dus allerminst overdreven. SSG is gebaseerd op een standaard M.2-interface die gebruik maakt van PCIe-bus.

Toch zal het grafische RAM-geheugen niet volledig verdwijnen. GDDR5+, HBM of HBM2-RAM blijven erg efficiënt, en zijn nog steeds sneller dan het SSG-RAM. Het verschil zit hem in het feit dat SSG de eerste in lijn zal zijn om dat lokale RAM-geheugen ter hulp te schieten. Een taak die het veel efficiënter zou moeten kunnen uitvoeren dan wanneer de CPU beroep doet op het RAM of de primaire opslag.

Radeon Pro SSG

AMD toonde gisteren ook de eerste grafische kaart die de SSG-technologie aan boord heeft: de Radeon Pro Solid State Graphics. Die kaart gebruikt twee PCIe 3.0 M.2-slots die plaats bieden voor twee NAND-SSD’s. De kaart maakt verder gebruik van een Polaris 10-GPU. Volgens AMD kan de nieuwe Radeon-GPU minstens 1 TB aan RAM dragen. Voorlopig wordt de Radeon Pro Solid State Graphics nog beschouwd als een bèta-product. Ontwikkelaars kunnen met een developer kit aan de slag. Die kit is verkrijgbaar voor een pittige 9.999 dollar.

AMD maakte gisteren van de mogelijkheid gebruik om de kracht van SSG al in de praktijk te tonen. Het maakte daarvoor gebruik van 8K-videomatiaal in RAW. Voor de duidelijkheid: 8K is niet zomaar het dubbele van 4K. Ultra HD-videomateriaal is goed voor 8,3 megapixels. 8K doet het met 33 megapixels en een resolutie van 7680×4320.

Volgens David Watters van AMD spelen de huidige GPU’s RAW 8K-materiaal aan zo’n 17 frames per seconde (fps). AMD toonde gisteren aan het ganse publiek op de SIGGRAPH-conferentie hoe de SSG-technologie in staat was om meer dan 90 fps te halen. Sterker nog, met SSG waren medewerkers van het bedrijf in staat om vlotjes doorheen de video te spoelen alsof het een video in 1080p was.

Er zijn nog weinig details bekend over de nieuwe technologie, maar we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat er nog veel gezegd en geschreven zal worden over de fascinerende technologie. De eerste echte SSG’s mogen we mogelijk verwachten in 2017.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business