Nieuws

3 manieren waarop Intel bouwt aan de toekomst

Chipmaker Intel heeft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie drie nieuwe initiatieven onthuld waarmee het de capaciteit van de huidige technologie wil opschroeven.

Robots, drones, augmented reality-headsets, slimme brillen: Intel pakte tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie uit met drie projecten die de mogelijkheden van onze huidige technologie moeten opvoeren. De initiatieven luisteren naar de namen Project Alloy, Project Euclid en Intel Joule.

Project Alloy

Virtual reality heeft dit jaar definitief de wereld van de sciencefiction verlaten en zijn debuut gemaakt in de werkelijkheid met de Oculus Rift en de HtC Vive. Beide headsets zijn een sterk staaltje technologie op zich, maar kunnen niet werken zonder dat je ze aansluit op een krachtige pc om het rekenwerk te doen. Daar wil Intel een einde aan maken met Project Alloy, het nieuwe referentiedesign dat het ontwikkelde. Project Alloy is een headset die zelf de nodige chips aan boord heeft om een VR-ervaring te creëren. De bril bevat ook een interne batterij en Intel Realsense-sensoren. Intel CEO Brian Krzanich stelt dat Project Alloy zowel ingezet kan worden voor virtual reality als augmented reality.

Het referentiedesign geeft fabrikanten de informatie die ze nodig hebben om zelf aan de slag te gaan en gelijkaardige producten te ontwikkelen. Project Alloy is niet zo krachtig als de Rift of de Vive, maar daar staat tegenover dat het waarschijnlijk een stuk goedkoper zal zijn als die high-end brillen. Bovendien heeft Microsoft Intel meteen een handje geholpen door aan te kondigen dat Windows 10 vanaf volgend jaar standaard augmented (en virtual) reality brillen zal ondersteunen. Daardoor krijgen toekomstige brillen meteen toegang tot een behoorlijk aanbod aan apps. Intel wil de VR-blauwdruk in 2017 als opensource beschikbaar stellen.

Project Euclid

Project Euclid is ontwikkeld met robotmakers in het achterhoofd. Het is een minicomputer in een behuizing, die de visuele capaciteiten van robots moet verbeteren. Binnenin de case zit een Intel Atom-chip, een Realsense 3D-camera, bewegingssensoren, netwerkmodules en een verwisselbare batterij. Het systeem draait op een Linux-variant.

Dankzij de compacte afmetingen van Project Euclid kan het toestel in heel wat robots geïntegreerd worden. De visuele perceptie waarmee robots hun omgeving registreren en begrijpen vraagt traditioneel heel wat rekenkracht, zeker als je een robot ook buiten een strak ingedeelde industriële omgeving wil gaan gebruiken. De mogelijkheid om op een compacte manier sterke visuele capaciteit te integreren moet nieuwe toepassingen stimuleren. Intel hoopt Project Euclid in het eerste kwartaal van 2017 te leveren.

Intel Joule

Ook Intel Joule concentreert zich op visuele capaciteit. Het is een computerbordje zoals de Rasperry Pi, maar dan met een focus op beeldverwerking. Dankzij de Intel Realsense-sensoren kan het circuit gebruikt worden om allerlei gadgets ogen te geven: robots, drones, en zelfs brillen. Omdat het systeem zelf de rekenkracht heeft om de nodige berekeningen te maken voor het in kaart brengen van een omgeving, is een internetverbinding niet noodzakelijk is om de visuele mogelijkheden te ondersteunen. De Intel Joule-kit is momenteel te koop in de Verenigde Staten en Intel plant om het systeem voor het eind van het jaar ook in 100 andere landen te introduceren.

augmented realityintelintel jouleintel realsenseproject alloyproject euclidrobots

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600