Nieuws

Elektronische afvalberg groeit exponentieel in Azië

Na gadgetparadijs CES toont een recente studie de keerzijde van de munt: in Azië neemt het aantal elektronische toestellen dat onverwerkt afgedankt wordt alarmerend toe.

Elektronisch afval verwerken is voor elk continent een uitdaging, maar nergens meer dan in Azië. Tussen 2010 en 2015 is hun afvalberg met 63 procent toegenomen tot 12,3 miljoen ton afgedankte gadgets. Dat stelt een recent onderzoek van denktank United Nations University. De landen binnen het continent met de grootste hoeveelheid ‘e-afval’ zijn Hong Kong, Singapore, Taiwan en China.

Welvaart en illegale dumping

Het rapport wijt de uitdijende afvalberg aan de sociale en technologische vooruitgang in Azië. Economische voorspoed in landen als China heeft op sneltempo een middenklasse doen uitgroeien met de middelen om meer te kopen dan enkel het broodnodige. De welvaart is erop vooruitgegaan, en dat betekent dat mensen zich ook meer elektronica kunnen veroorloven. De ontwikkeling van nieuwe producten zoals tablets en wearables draagt ook bij tot de groei, net als het feit dat heel wat van die gadgets maar een beperkte levensduur bezitten. “E-afval groeit naarmate meer toestellen sneller worden vervangen.”

Dat verklaart de hoeveelheid aan afgedankte toestellen, maar niet hoe deze uiteindelijk zonder enige verwerking op vuilnisbelten en andere plaatsen terechtkomen. In het verslag wordt gewaarschuwd voor illegale dumping, zowel door consumenten als door bedrijven die gadgets recylceren. Ook hier zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen voor het milieu-onvriendelijke gedrag. Veel mensen beseffen niet dat elektronisch afval apart zou moeten gerecycleerd worden, en hebben ook vaak geen idee waar ze daarvoor terecht kunnen. Hoe ver ze moeten reizen om bij die voorzieningen te komen speelt ook een rol, net als de wetgeving rond het verwerken van afval. Soms kost het recycleren ook geld, wat niet iedereen wil betalen.

Er zijn enkele lichtpuntjes in de studie. Enkele landen, zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan krijgen een pluim omdat ze vooruitgang maken in het beheren van hun elektronisch afval en al sinds de jaren ’90 specifieke wetten in plaats hebben om dit te regelen. Van China, de Fillipijnen, Maleisië en Vietnam wordt verwacht dat ze het de komende jaren beter zullen doen dankzij recente wetgeving.

aziëduurzaamheide-afval

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken