Doe mee met Data Protection Day: check je privacy-instellingen
Data Protection Day is een initiatief van de raad van Europa. Sinds 2007 ‘vieren’ we ieder jaar op 28 januari onze data en de bescherming ervan. De focus ligt niet op back-ups (al is elke gelegenheid goed om daar bij stil te staan), maar bij de bescherming tegen spiedende ogen. De dag gaat dan ook door het leven onder de alternatieve naam Data Privacy Day.
Wetgeving vs Europa
Vandaag is het onderwerp actueler dan ooit. Met terrorisme in ieders achterhoofd zijn we al snel geneigd een beetje privacy op te geven in ruil voor meer veiligheid. Inlichtingendiensten maken dankbaar gebruik van dat sentiment om soms vrij verregaande wetgeving door te duwen. Denk maar aan de Dataretentiewet van 29 mei 2016. Die bepaalt wat providers allemaal moeten bijhouden over je online gedrag en gaat in vergelijking met andere landen niet zo extreem ver. Toch kelderde Europa die wetgeving omdat ze een inbreuk maakt op de privacy van burgers die niet evenredig is met het beoogde voordeel.
Concreet zijn de Europese commissie en het hof erg gekant tegen maatregelen waarbij de gegevens van een hele bevolking worden bijgehouden om zo achteraf te zoeken naar data over criminelen. De visie van de EU is net andersom: eerst aantonen dat iemand het volgen waard is, dan pas gegevens aftappen en bijhouden.
GDPR
Vandaag heeft de bescherming van data een sterk interlandelijk smaakje. Grote bedrijven als Google en Facebook hebben datacenters over de hele wereld en de locatie van die servers is relevant voor de wetgeving die er op van toepassing is. Om Europeanen te beschermen tegen schendingen van hun privacy door onder andere de VS, nam Europa pas een heleboel maatregelen. Die schuilen onder de noemer General Data Protection Regulation of GDPR. De complexe wetgeving gaat op 25 mei 2016 van kracht en vereist een heleboel aanpassingen, vooral in de manier waarop bedrijven lokaal en international mogen omgaan met je data.
Deze dag is echter vooral gericht op ons, de burgers. Europa hoopt dat we vandaag heel even stil staan bij alles wat we online zetten en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Als je vandaag even nakijkt hoe het zit met de Privacy-instellingen can je social media, heb je Data Protection Day al goed gevierd. Social media is zonder enige twijfel de spil waar vandaag voor een groot stuk rond draait. Het merendeel van de gevoelige persoonsdata zetten we immers vrijwillig online. De meesten onder ons hebben echter geen idee wat een bedrijf als Facebook met die data mag doen, waar ze worden opgeslagen en welke wetgeving er op van toepassing is.
Voor wie meer wil doen, verwijzen we je graag door naar ons uitgebreid cyberdefensiedossier. We gaan er dieper in op de manier waarop de Belgische overheid omgaat met je gegevens en wat de beperkingen daar zijn. Verder kijken we naar nieuwe risico’s, zoals hacks die worden gefinancierd door overheden.