Het bot-herkenningssysteem werd dusdanig geoptimaliseerd zodat bots vanop de achtergrond automatisch herkend worden. Gedaan met woorden ontcijferen en katten aanduiden.


De reCAPTCHA-dienst van Google werkt voortaan onzichtbaar op de achtergrond. CAPTCHA’s, oftewel Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, zijn de kadertjes met onleesbare woorden die je moet overtypen, of de katten die je uit een line-up moet halen om een website ervan te verzekeren dat je menselijk bent. Met het verdwijnen van het systeem verdwijnt meteen ook een manier voor Google om oude drukken te digitaliseren en zijn machine learning uit te breiden.

In het verleden gebruikte Google de CAPTCHA’s namelijk in geval van twijfel: het bedrijf is continu bezig met oude boeken te digitaliseren en zijn Maps-diensten uit te breiden. Wanneer diens camera’s een woord of huisnummer niet konden herkennen, werd het fragment in reCAPTCHA gestoken, zodat gebruikers konden helpen het te ontcijferen.

Machine learning

Ook voor machine learning werd die truc toegepast. Om bijvoorbeeld katten te leren herkennen moesten gebruikers soms alle katten in een kadertje herkennen en aanduiden. De Google-robots werden zo steeds een beetje slimmer. Het is daarom opmerkelijk dat Google afscheid neemt van het systeem; al gebeurde de CAPTCHA de laatste tijd steeds vaker door simpelweg een vinkje aan te duiden dat bevestigde dat je een mens bent.


Google zegt dat zijn automatische, achtegrondgebaseerde, dienst zal werken dankzij een combinatie van “machine learning en geavanceerde risicoanalyse om nieuwe en opkomende bedreigingen het hoofd te bieden”. Met andere woorden: we weten niet precies hoe het systeem in zijn werk gaat. Dat is ook logisch; we willen hackers niet vooruit helpen door ze die kennis zomaar te geven.

De Google reCAPTCHA-dienst is zowat de meest populaire in zijn soort. Nu die onzichtbaar kan werken, zal die populariteit waarschijnlijk alleen maar stijgen. hier en daar zal je nog wel een kadertje van Google tegenkomen, maar na verloop van tijd zullen ze allen verdwijnen.