Nieuws

Android wordt een veiliger besturingssysteem

Het jongste beveiligingsrapport van Google toont aan dat er goed werkt wordt geleverd. Hackers krijgen het steeds moeilijker om het tempo te volgen.

Hackers zijn beveiligingsontwikkelaars per definitie steeds een stap voor. Ze hebben immers de luxe dat ze op hun dooie gemak op zoek kunnen gaan naar zwaktes in software, terwijl de ontwikkelaars zoveel mogelijk code tegelijk veilig moeten houden. Toch meent Google dat het op vlak van Android een voorsprong aan het opbouwen is tegenover hackers. Dat zegt de zoekgigant in zijn jongste ‘Year in Review’-rapport, waarin het cijfers vrijgeeft over zijn beveiliging.

Fragmentatie

Android is op vlak van veiligheid steeds het zwakke broertje geweest van iOS. Apple houdt zijn ecosysteem stevig in de hand, terwijl Google zweert bij openheid. Dat is leuk, maar kan gevaarlijk uitdraaien. Zo waren er de voorbije jaren meermaals gigantische lekken die miljoenen gebruikers tegelijk in de problemen konden brengen.

Stagefright, in 2015 zowat het grootste Android-lek ooit, zette echter een nieuwe beweging in gang. Google begon zich meer en meer toe te leggen op het voorkomen van zulke problemen. Daarnaast begon het druk uit te oefenen op smartphonefabrikanten die Android gebruiken om vaker en beter hun software te updaten, zodat gebruikers steeds zo veilig mogelijk zouden zijn, welk merk ze ook gebruiken. Nu, anderhalf jaar later, lijkt dat zijn vruchten af te werpen.

Rooskleurige toekomst

Het rapport toont aan dat de strijd nog lang niet gestreden is, maar dat Google met zijn agressieve tactiek wel resultaat weet te boeken. Niettemin steeg het aantal kwaadaardige applicaties die geïnstalleerd werden op smartphones met 0,2 procent ten opzichte van 2015. In 2016 stond er op 0,7 procent van alle toestellen een kwaadwillige app. Het grootste deel hiervan was echter afkomstig van een externe bron buiten de officiële Play Store.

Vanuit de Play Store werd slechts 0,05 procent aan slechte apps gedownload, van het totaal van 0,7 procent. In 2015 was dat nog 0,15 procent van een totaal van 0,5 procent. Dat betekent ook dat de eigen Play Store dus steeds veiliger wordt. Naar de toekomst toe is Google bezig met nieuwe programma’s die risico’s nog verder de grond in zullen boren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business