Nieuws

Google onthult indoor gps-systeem

Google heeft een systeem ontwikkeld dat aan de hand van visuele kenmerken je positie in een gebouw tot op enkele centimeters nauwkeurig kan bepalen.

Tijdens de Google I/O-conferentie lichtte Google een tipje van de sluier rond een indoor gps-systeem. Het systeem werkt samen met de Tango-technologie van het bedrijf en kan tot op enkele centimeters nauwkeurig je positie in een gebouw bepalen. “Augmented reality is het krachtigst wanneer het nauw verbonden is met de echte wereld. Hoe preciezer, hoe beter,” legt Google het nut van zijn nieuwe systeem uit.

De ‘Visual Positioning Service’ (VPS) van Google lijkt op een klassieke gps, maar werkt zonder satellieten. De signalen van deze ruimtetoestellen verzwakken immers erg hard wanneer ze door de muren van gebouwen proberen te geraken. In plaats daarvan maakt VPS gebruik van de camera’s in Tango-toestellen. Aan de hand van visuele kenmerken bepaalt het indoor gps-systeem je positie. Wanneer je rondwandelt, zal VPS de nieuwe punten die het ziet vergelijken met eerder geobserveerde punten. Hierdoor is het tot op enkele centimeters correct.

Toepassingsmogelijkheden

“We denken dat het systeem nuttig zal zijn in een hoop plaatsen,” vertelt Clay Bavor van Google. “Stel je voor dat je op zoek bent naar een product in een doe-het-zelfzaak. Je smartphone kan je erg precies zeggen waar de schroevendraaiers liggen.”

Google lanceerde zijn eerste developers kit van Tango in 2015, maar het eerste product die van de technologie gebruik maakt, werd pas vorig jaar door Lenovo uitgerold. Deze zomer brengt Google de tweede generatie van Tango uit. Het bedrijf hoopt dat Tango in combinatie met VPS eveneens mensen met een visuele beperking kan helpen. Ook vormt de technologie de basis voor Google Lens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business