Nieuws

Pulse: iPhone 10 jaar en nieuw Brits vliegdekschip draait Windows XP

Ook in deze Pulse: Google Photos krijgt langverwachte update, Facebook introduceert advertenties op basis van voorkeuren hele gezin en ga zelf aan de slag met Googles gekke app-experimenten.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. iPhone 10 jaar

De allereerste iPhone werd al in januari van 2007 aangekondigd, maar het duurde nog tot 29 juni 2007 voor de telefoon beschikbaar was voor het grote publiek. Afhankelijk welke datum je als de ‘geboortedatum’ van de iPhone beschouwt, kunnen we vandaag dus nog eens de tiende verjaardag van de baanbrekende telefoon vieren. We blikken terug op de rijke geschiedenis van de iPhone.

2. Nieuw Brits vliegdekschip draait Windows XP

Groot-Brittannië heeft een gloednieuw vliegdekschip; de Queen Elizabeth. Het schip kostte 4 miljard euro en werd meer dan 10 jaar geleden ontworpen. Dat zien we ook aan het computersysteem, dat gebaseerd is op Windows XP, een 13 jaar oud besturingssysteem dat Microsoft sinds 2014 niet meer ondersteund. Het leidt tot bezorgdheid rond de cyberveiligheid van het schip, zeker in nasleep van WannaCry, en recenter de NotPetya-aanval. Volgens de Britse defensie is er evenwel geen reden tot paniek; de Queen Elizabeth zal namelijk een team cyberspecialisten aan boord hebben om een goede beveiliging te garanderen.

3. Google Photos krijgt langverwachte update

Google is gestart met het uitrollen van de updates voor zijn Photos-app die het eerder op ontwikkelaarsconferentie I/O bekend maakte. De update introduceert onder meer een nieuw tabblad met verschillende opties om je foto’s te delen. Dat gebeurt op een slimme manier: de app doet zelf voorstellen om bepaalde foto’s met bepaalde personen te delen, gebaseerd op gezichtsherkenning en je eerder deelgedrag. Het is voortaan ook mogelijk om specifieke foto’s (bijvoorbeeld van je kinderen) automatisch met specifieke personen (bijvoorbeeld je partner) te delen.

4. Facebook introduceert advertenties op basis van voorkeuren hele gezin

Facebook onthult nieuwe, mobiele advertentie-tools waarmee bedrijven zich niet alleen op individuen maar ook huishoudens kunnen richten. Dat schrijft Twinkle. De meeste gerichte advertenties gaan uit van individuele voorkeuren, maar Facebook wil marketeers voortaan ook de mogelijkheid geven om zich op ‘household audiences’ te richten. Dat zijn doelgroepen bestaande uit personen waarvan Facebook weet, op basis van de informatie die gebruikers zelf aan het sociale netwerk toevertrouwen, dat ze onder één dak samenleven.

5. Ga zelf aan de slag met Googles gekke app-experimenten

Google geeft het grote publiek toegang tot experimentele apps afkomstig uit zijn Area 120 in-house start-up incubator. Area 120-experimenten komen voort uit de 20 procent werktijd die Google-werknemers krijgen om hun eigen ideeën uit te werken. Een recente app die hier uit voortkwam is Uptime, een interactieve en sociale YouTube-app. Google heeft nu een nieuwe website gelanceerd waar gebruikers kunnen intekenen om in primeur met deze experimentele apps aan de slag te gaan.


Weer helemaal mee? Lees ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business