Nieuws

Chipdesigner legt schuld van teloorgang bij Apple

Een van de grafische partners van Apple gaat bijna kopje onder, nadat de twee niet langer samenwerkten. Apple krijgt de schuld.

Imagination Technologies, een chipdesigner, legt de schuld van zijn ondergang bij Apple. De iPhone- en Mac-gigant zou het bedrijf te plots hebben laten vallen, waardoor die niet kon anticiperen en kopje onder dreigt te gaan. Apple beweert evenwel dat het het einde van de samenwerking ruimschoots op tijd heeft gecommuniceerd. Aan Bloomberg laat Apple dan ook weten dat het teleurgesteld is dat Imagination Technologies in het openbaar met modder wil gooien.

De chipdesigner zegt dat het pas eind maart te weten kwam dat het zijn grootste partner zou verliezen. Apple maakt het nieuws enkele dagen later, op 3 april, wereldkundig en definitief. Volgens Apple was het de samenwerking al twee jaar aan het afbouwen, eerst door nieuwe technologieaankopen van het bedrijf stop te zetten, later door steeds minder royalties te betalen voor de technologie die het wel nog gebruikte. In februari zou de iPad-producent ten slotten hebben laten weten dat de samenwerking vanaf 2018 niet verlengd zou worden.

Eigen chips

Imagination Technologies is momenteel voornamelijk nog aanwezig met zijn chips in iPhones. Het bedrijf verzorgt de grafische kant van de toestellen die onlangs nog hun tiende kaarsje mochten uitblazen. Imagination kreeg per verkochte iPhone een royaltyvergoeding van ongeveer dertig dollarcent. Apple plant evenwel zelf zijn eigen chips te gaan ontwerpen.

Ondertussen raken de investeerders in de chipdesigner in paniek. Apple is veruit de grootste en belangrijkste klant van het bedrijf; zonder deze samenwerking dreigt Imagination waardeloos te worden. Sinds het einde van de samenwerking met Apple halveerden de aandelen al in waarde, zonder hoop op beterschap. Momenteel staat het bedrijf te koop, in de hoop alsnog te overleven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business