Nieuws

Cyberaanval even duur als natuurramp

Verzekeringsmakelaar Lloyd’s zegt dat een grote cyberaanval de wereldeconomie even veel kan kosten als de zwaarste natuurrampen.
Een grote cyberaanval die voldoende slachtoffers weet te maken, kan de wereldeconomie even veel kosten als een zware natuurramp, genre orkaan Katrina. De mogelijke schade wordt geraamd op 120 miljard dollar, zegt verzekeringsmakelaar Lloyd’s. Het bureau begon zijn berekeningen naar aanleiding van WannaCry, dat wereldwijd vele slachtoffers maakte.Het rapport geeft naast globale berekeningen ook enkele scenario’s die het het meest waarschijnlijk acht. Zo verwacht Lloyd’s dat een cloudserviceprovider het meest kwetsbaar is, wat tot 53 miljard aan schadeclaims kan opleveren. Het zegt wel dat de effectieve kost heel moeilijk te berekenen valt, waardoor het eveneens 15 miljard of 150 miljard kan zijn.Ter vergelijking: orkaan Katrina kostte de economie in 2005 ongeveer 108 miljard dollar. Sandy in 2012 zo’n 50 tot 70 miljard.

Menselijke factor

Het tweede meest waarschijnlijke scenario volgens Lloyd’s is een hack van een besturingssysteem. Dat zou de wereldeconomie op korte termijn 28 miljard dollar kunnen kosten. Hun raming is sterk gebaseerd op de aanvallen van WannaCry en NotPetya, die aantoonden dat kleine fouten in wijdverspreide software kostelijke gevolgen kunnen hebben.Lloyd’s pleit met dit rapport voor een zorgvuldige opvolging van de kosten die cyberaanvallen met zich meebrengen – zowel voor consumenten, als bedrijven, als verzekeraars. De voorbije jaren bieden verzekeraars speciale polissen aan voor cyberaanvallen, maar deze risico’s zijn moeilijker in te schatten dan die van natuurrampen. “Mensen zijn onvoorspelbaarder dan de natuur,” zegt Trevor Maynard, hoofd van Innovatie bij de verzekeraar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business