Chinese app bespioneert onder het mom van terrorismebestrijding
China onderneemt extra maatregelen tegen terrorisme en verplicht zo zijn inwoners in Xinjiang om een app te installeren op hun telefoon, aldus Mashable. Met deze applicatie kan de regering nakijken of er ‘verdachte inhoud’ te vinden is op de toestellen. Deze nieuwe maatregel kadert in een reeks van acties om de controle in Xinjiang, waar een kleine minderheid van moslims woont, aan te scherpen tegen terrorisme.
Het Oog van Sauron
De overheidsinstanties stuurden via chatapp WeChat een aankondiging naar hun inwoners in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang. Daarin stonden duidelijke instructies hoe ze de app op hun telefoon moesten installeren aan de hand van een qr-code. Nadien detecteert de mobiele software automatisch terroristische en illegaal religieuze video’s, afbeeldingen, e-books en andere documenten. Wordt er illegale inhoud aangetroffen, dan worden gebruikers verzocht om ze te verwijderen.
Hoe kan de app echter achterhalen wanneer een familiekiekje een sinistere achtergrond heeft? Digitale handtekeningen en media-bestanden in de telefoon zijn geëncrypteerd met een hashfunctie MD5. Die worden vergeleken met een databank van terroristgerelateerde media. Treft de app gelijkenissen aan, dan krijgt de gebruiker een melding op zijn telefoon met het verzoek om de media-inhoud te verwijderen.
Met het mes op de keel
Wenst een gebruiker de controle te omzeilen en de app te verwijderen (of gewoonweg niet te downloaden), dan kan die tot tien dagen in de gevangenis opgesloten worden. Er zullen daarnaast regelmatig check-ups worden gehouden om na te kijken of iedereen de verplichte maatregelen respecteert.
Dit is een van de vele stappen in Urumqi om een strakker toezicht te houden. In april werd bijvoorbeeld een beveiligingsapp ontwikkeld door de politie van Urumqi, die sterk lijkt op deze applicatie. Die liet aan gebruikers toe om verdachte gebeurtenissen te rapporteren aan de politie.
Priveren van privacy
De Chinese overheidsinstanties vegen dus hun voeten aan het recht op privacy. De app slaat bijvoorbeeld ook kopies op van chatberichten van sociaalmediadiensten, alsook gegevens van simkaart en wifi. Die worden collectief gestuurd naar de server. “De overheidsinstanties hebben het recht om de publieke veiligheid te garanderen of terrorisme te bestrijden, maar deze app is een vorm van massatoezicht en een inbreuk op de privacy”, vertelt Maya Wang, onderzoeker van Human Rights Watch. “Zonder dat de gebruikers op de hoogte zijn worden hun privégegevens op straat gegooid.”