Nieuws

BREIN treft schikkingen met makers van ‘illegale’ mediaspelers

Als de Nederlandse Kodi-builds illegale streamingdiensten blijven ondersteunen, dan mogen ze zich aan een fikse boete verwachten. Drie producenten gooiden al de handdoek in de ring.

Copyright-waakhond Stichting BREIN heeft, naar eigen zeggen, schikkingen getroffen met tien producenten van Kodi-builds. Dit zijn populaire mediaspelers waarop vaak illegale add-ons staan om kosteloos naar films en series te kijken. Drie populaire aanbieders van deze streamingkastjes (KAOSbox, DokiTv en Creative TV Box) doeken hun handeltje op.

Filmspeler-arrest

[related_article id=”214637″]

Kodi is een gratis open-source mediacenter waarvan iedereen gebruik kan maken om online tv te kijken. Vele producenten plaatsen hierop hun eigen softwaresausje en brachten hun eigen mediaspeler op de markt. Deze kastjes zijn vooral populair als gratis (en illegaal) alternatief op bijvoorbeeld Netflix.

Mag niet, zo oordeelde het Europese Hof van Justitie in een zaak tegen Filmspeler.nl eerder dit jaar, nadat copyright-waakhond BREIN de Nederlandse webshop voor de rechtbank daagde. Het vonnis geldt wel enkel voor mediaspelers waarop je niets extra hoeft in te stellen om illegaal te streamen. Eigenaars van een Chromecast, Nvidia Shield TV of Apple TV hoeven zich geen zorgen te maken.

Boete

In een bericht op hun website meldt BREIN dat de Nederlandse producenten van deze mediaspelers een boetebeding moesten tekenen (500 euro per illegale link). “Wanneer mensen een stuk software maken met daarin add-ons die naar illegale content linken dan maakt dat inbreuk”, aldus Tim Kuik, directeur van BREIN. “Deze jongens weten donders goed waarmee ze bezig zijn. Ontwikkelaars en aanbieders van dergelijke builds moeten er rekening mee houden dat benadeelde partijen recht op schadevergoeding hebben.”

Volgens de redenering van de copyright-waakhond geldt dit vonnis niet enkel voor fabrikanten van de fysieke kastjes, maar ook voor aanbieders van de (custom) software. Verder treft de schikking enkel Kodi-builds van Nederlandse bodem, want verder reikt de draagwijdte van BREIN niet. De makers van KODI zelf gaven aan niet blij te zijn dat ze geassocieerd worden met illegale content.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business