Nieuws

Roamingvrije zomer: 3 op 4 Belgen surften in het buitenland

Met de eerste zomer zonder roamingkosten binnen de EU achter de rug, zien we dat Belgen hun smartphonegebruik in het buitenland al meteen hebben aangepast.

Het afschaffen van de roamingkosten binnen de Europese Unie heeft zijn effect niet gemist. Dat blijkt uit de Eurobarometer die de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd. Het aandeel Belgen dat in het buitenland al eens zijn mobiele data gebruikt, steeg van 57 naar 75 procent.

Op 15 juni 2017 werden de roamingkosten binnen de Europese Unie officieel afgeschaft, waardoor je in het buitenland evenveel voor je mobiele telecomdiensten betaalt als in eigen land. Zeven op tien Europeanen zijn op de hoogte van die aanpassing. In België ligt het cijfer zelfs nog iets hoger: 82 procent weet dat ze voortaan aan dezelfde prijs als thuis bellen, sms’en en surfen in andere EU-landen.

Het aandeel Belgen dat in het buitenland al eens zijn mobiele data gebruikt, steeg van 57 naar 75 procent.

27 procent van de Belgen die na 15 juni naar een ander EU-land reisden, sloegen daarbij geen acht op hun surfgedrag: ze maakten tijdens hun reis evenveel of meer gebruik van mobiele data als in eigen land. Voor het afschaffen van de roamingkosten lag dat aandeel op 12 procent. Het aantal Belgen dat zijn mobiele data in het buitenland niet gebruikt halveerde van 41 naar 19 procent. Die cijfers liggen in lijn met de Europese cijfers, al zijn we in het buitenland nog altijd iets zuiniger op onze data dan de gemiddelde Europeaan.

Toch is de argwaan voor hoge telecomrekeningen in het buitenland nog niet helemaal verdwenen. Iets meer dan de helft van de Belgen zegt dat ze hun telefoongebruik in het buitenland deze zomer beperkten. 48 procent van onze landgenoten maakte nog altijd minder gebruik van zijn mobiele dataverbinding in het buitenland dan thuis. Een op tien zette zijn mobiele telefoon nog volledig uit in het buitenland.

De trend is evenwel duidelijk: de Europese burger, en de Belg in het bijzonder, heeft steeds minder vrees om zijn smartphone in het buitenland boven te halen. Mobiele operatoren noteerden drie tot zes keer meer dataverkeer dan in de zomer van 2016. In sommige landen lag de stijging zelfs nog hoger. Operatoren in toeristische gebieden zullen daarom extra investeringen doen in hun netwerken, zo klinkt het in het rapport van de Europese Commissie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business