Bitcoin

Nadat eerder al bitcoin cash zich afsplitste van de cryptomunt, ziet het zich nu geconfronteerd met een tweede scheiding.


Bitcoin moet een tweede variant van zijn digitale munt naast zich dulden. Nadat eerder al een groep afsplitste en ‘bitcoin cash’ creëerde, is nu ook de tweede splitsing en de geboorte van ‘bitcoin gold’ een feit. Opnieuw liggen meningsverschillen over de toekomst van de digitale munt aan de basis van de scheiding.

Verdeelde gemeenschap

Bij bitcoin cash gebeurde de splitsing – of de fork, in IT-jargon – omdat Chinese miners grotere blokken in de blockchain wilden verwerken. Collega Michaël legde eerder al helder uit wat die blokken in de blockchain precies inhouden en waarom een vergroting ervan tot heftige discussies en de creatie van bitcoin cash leidde in de bitcoingemeenschap.

[related_article id=”217283″]


Bij bitcoin gold was een ander aspect het onderwerp van discussie. De groep achter de nieuwe variant wil het minen van bitcoin terug meer gedecentraliseerd maken. In de begindagen van bitcoin kon bij wijze van spreken iedereen met een computer starten met het delven naar de digitale munten. Tegenwoordig moet je al verschillende straffe computers tegelijk kunnen inzetten om enige winst te maken met het minen naar bitcoin. Hierdoor kwam het zwaartepunt van het minen te liggen bij grote, vaak Chinese, datacenters die zich op bitcoin toeleggen. Bitcoin gold maakt het delven van de digitale munten opnieuw minder belastend en dus doenbaar voor gewone computergebruikers.

Blockchain

Hoe verhoudt bitcoin gold zich nu tot de klassieke bitcoin? Aangezien de blockchain werkt met openbare registers neemt de afgesplitste groep gewoon een kopie van de bestaande blockchain, maar breit het daar vanaf zijn lancering een eigen vervolg aan met andere blockchain-software. Die software staat echter nog niet op punt en zal pas in november beschikbaar zijn, waarvoor de groep al enige kritiek moest verwerken. Wie bitcoins heeft, krijgt automatisch toegang tot hetzelfde aantal in bitcoin gold. Tenminste, als je digitale portefeuille dat toelaat. De populaire bitcoinbeurs Coinbase heeft aangekondigd dat het bitcoin gold nog niet zal ondersteunen omdat het de code eerst wil evalueren.

[related_article id=”211916″]

Dat de tweede splitsing enige controverse veroorzaakte, is licht uitgedrukt. De website die bitcoin gold moest lanceren lag meteen plat door een DDOS-aanval. De fork had ook een invloed op de bitcoinkoers, die een dip doormaakte na het nieuws. De waarde van de munt tuimelde van 5.200 dollar naar 4.600 dollar, al heeft het dat verlies al een beetje gerecupereerd. Momenteel staat de bitcoin op 4.850 dollar. Afgaande op de eerste splitsing zal de klassieke bitcoin waarschijnlijk ook wel zijn tweede echtscheiding overleven. Het is natuurlijk de vraag hoeveel er nog zullen volgen en hoe lang investeerders dat zullen tolereren. Er staat immers al een derde splitsing op de agenda, die volgend maand zal plaatsvinden.


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.