Mobile smart phone charging wirelessly by sharing battery via device in bedroom. Charging technology. Tech Device Charge Sharing. New technology, transfer of electricity without wires. Close up.

Een aantal jaren geleden stelden de Nederlandse brandweer en verzekeraars dat we moeten stoppen met 's nachts onze smartphone op te laden. Leggen we 's nachts een tikkende tijdbom naast ons hoofd?

Sinds een aantal jaar proberen verzekeraars in Nederland en België mensen er van op de hoogte te brengen dat je smartphone ‘s nachts opladen gevaarlijk kan zijn. Maar wat is daar eigenlijk van aan? Duizenden mensen laden elke nacht hun gsm op, er is toch nog nooit iets misgelopen?

Het advies luidt om je elektrische apparaten niet ‘s nachts op te laden en dat je best de stekker uit het stopcontact haalt als je telefoon (of ander apparaat) is opgeladen. Bijna één op vijf fatale woningbranden ontstaat immers in de slaapkamer. Opgebrande accu’s prijken in de top vijf van brandoorzaken.

Smartphone opladen 's nachts

Terecht advies?

Mag je nu absoluut je smartphone ’s nachts niet meer opladen? Terwijl het inderdaad best is om voorzichtig te zijn, neem je het advies best met een korreltje zout. Zoals een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf vertelt, ligt de oorzaak eerder bij goedkope, niet-originele laders. De boodschap is om altijd de officiële lader te gebruiken die bij je smartphone in de doos steekt. Het is een slecht idee om geld uit te sparen door een defecte oplader door een goedkope, Chinese adapter te vervangen.

Er is immers een groot verschil tussen originele en namaakladers. Die bevatten vaak brandgevaarlijke componenten en kunnen netspanning op je smartphone zetten. Dat vertelt gebruiker ‘mux’, die onderzoek aan laders verricht, aan Tweakers.  “Het wordt pas gevaarlijk als een telefoon denkt dat hij aan een geschikte lader hangt, maar eigenlijk de adapter overbelast. In dat geval kan er oververhitting optreden, en in het ergste geval voor brandgevaar zorgen.”

Ook waarschuwt de Risicomonitor om ‘overladen’ van elektrische apparatuur te voorkomen. Volgens gebruiker ‘mux’ gaat het hier om foutieve berichtgeving, want een accu laadt niet te veel op als je hem langer oplaadt. “Je adapter voorziet je batterij van een constante stroom tot een bepaalde maximumspanning. Een te hoge spanning wordt tegengehouden door het laadcircuit in je telefoon zelf.”

Wat moet je dan wel doen?

We schreven eerder al hoe je oververhitting van je telefoonaccu kan voorkomen. We noteren de tips hier nog even in het kort: een uitstekende leidraad om jezelf tegen ongelukken te beschermen.

  • Leg je smartphone nooit onder je kussen, laken of op bed. Je snijdt de luchttoevoer af die de temperatuur op peil houdt. Leg je smartphone op je nachtkastje en liefst onder een rookmelder.
  • Gebruik steeds kwalitatieve opladers en kabels.
  • Verzorg je materiaal (klik op de link voor een uitgebreide gids), gebruik geen defecte laders of kabels.
  • Haal je oplader overdag uit het stopcontact. Als er een defect is, loop je het risico dat hij warmte blijft opwekken, waardoor je jezelf in gevaar brengt.
  • Verwijder het hoesje van je gsm, op die manier kan je toestel beter afkoelen.
  • Voorzie voldoende rookmelders in huis.

2 REACTIES

  1. Wat is een kwalitatieve oplader? Is die goed, matig of slecht? Kwalitatief is niet synoniem aan “goed” maar het betekent: de kwaliteit betreffende.

  2. Mijn Lumia gaat ‘s nachts op een draadloze oplaadstandaard op het nachtkastje die automatisch stopt met laden als de batterij geladen is. Nog nooit problemen gehad met een toestel dat tijdens het laden erg warm wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here