Malawi

Unifly lanceerde deze maand een systeem voor het beheer van onbemand luchtverkeer in Malawi. De toepassing moet dronevluchten voor humanitaire acties boven het Afrikaanse gebied mogelijk maken.

Het is het eerste dergelijke systeem op Afrikaanse bodem: het Belgische bedrijf Unifly activeerde eerder deze maand een Unmanned Traffic Managment (UTM) system in Malawi. In samenwerking met verschillende organisaties zette het bedrijf de infrastructuur op om dronevluchten in het land mogelijk te maken.

Testcentrum voor drones

Het project is een onderdeel van Unicefs Drone Testing Corridor in Malawi. De humanitaite organisatie van de Verenigde Naties hoopt de technologie te kunnen gebruiken om eigen acties te ondersteunen. Maar in de eerste plaats is het testcentrum er om kennis over drone-technologie uit te breiden en te verspreiden. “Enerzijds is het de bedoeling om bedrijven in staat te stellen dronetoepassingen uit te testen in de zware Afrikaanse omstandigheden. Anderzijds is het een kenniscentrum om dronetechnologie bereikbaar te maken voor lokale ingenieurs,” zegt Marc Coen, Strategic Account Manager bij Unifly. Hij ging ter plaatse om de lancering van het UTM-systeem in goede banen te leiden.

 

LEES DIT

“Bij de eerste testen brachten drones bloedstalen over van de lokale gemeenschap naar een medisch centrum een eind verderop. De omstandigheden van de test waren moeilijk, elektriciteit en internet vielen regelmatig uit,” vertelt Coen. Ondanks die obstakels wist de drone toch zijn thuisbasis te bereiken. Daarbij staat Unifly niet alleen in voor de technische ondersteuning. Het Amerikaanse bedrijf uAvionix leverde de tracker waardoor de drone ook buiten het gezichtsveld verder kan vliegen. Medewerkers van universiteit Virginia Tech leiden lokale studenten op om de drones te bouwen en te onderhouden. “Dit verhaal krijgt zeker een staartje, binnenkort testen we verder en we nemen de ervaring die we hebben opgedaan zeker mee,” zegt Marc Coen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here