Nieuws

100.000 Belgen getroffen door Uber-hack

Bij de 57 miljoen Uber-klanten en –chauffeurs waarvan persoonlijke gegevens werden gestolen, zaten 100.000 Belgen.

Hackers gingen in 2016 met gegevens van maar liefst 57 miljoen Uber-klanten en –chauffeurs aan de haal. De taxidienst verzweeg de hack tot november 2017 en geeft nu mondjesmaat meer informatie rond het grote datalek vrij. Zo zegt Uber dat ongeveer 100.000 Belgen betrokken waren bij de hack. De afgelopen weken vertelde het bedrijf al dat er meer dan twee miljoen Britse gebruikers onder de slachtoffers waren.

[related_article id=”220634″]

In 2016 werden onder andere namen en nummerplaten van Uber-chauffeurs en e-mailadressen, telefoonnummers en namen van gebruikers ontvreemd van de servers van de taxidienst. Uber probeerde het voorval in de doofpot te steken en betaalde de hackers 100.000 dollar zwijggeld. Volgens de CEO van het bedrijf, Dara Khosrowshahi, werden wel onmiddellijk maatregelen genomen om het lek aan te pakken. “We identificeerden de individuen en verkregen de zekerheid dat de gedownloade data werd vernietigd,” vertelde Khosrowshahi.

Desondanks wekt Uber weinig vertrouwen op onder zijn gebruikers door een dergelijk voorval een jaar te verzwijgen. De Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) kon niet lachen met het voorval en riep de Privacycommissie op om te onderzoeken of er ook data van Belgische Uber-gebruikers gestolen werd. Ondertussen heeft Uber zelf meer info over het lek gegeven en vertelde het aan Data News dat 100.000 Belgen getroffen werden. De taxidienst baseert zich hiervoor op het land dat gebruikers opgeven bij het aanmaken van een account. Uber beloofde eerder al contact op te nemen met alle personen die getroffen zijn door het datalek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business