Nieuws

Microsoft wijst pc’s aan die meest vertragen door processorpatch

Microsoft heeft zelf gecontroleerd hoeveel impact de patches voor Meltdown en Spectre hebben op de prestaties van een pc. Slecht nieuws voor wie een oudere pc heeft.

Microsoft heeft op diverse Windows-systemen gecontroleerd welke invloed de patches voor Meltdown en Spectre hebben op de snelheid. Die patches werden vorige week met spoed uitgerold, nadat nieuws over de processorzwakheden voortijdig uitlekte. Toen al waarschuwden onderzoekers en fabrikanten dat die veiligheidsupdates een impact zouden kunnen hebben op de prestaties van een computer.

[related_article id=”221921″]

Ondertussen heeft Microsoft een iets beter zicht op de impact van de patches. Er is wel degelijk een snelheidsverschil voor en na, op eender welk systeem. Hoe zwaar je computer vertraagt wordt, hangt af van de ouderdom van de chip en de versie van Windows die je gebruikt. Microsoft geeft geen specifieke cijfers in zijn voorlopige rapport, omdat het nog altijd testen uitvoert. Het bedrijf voorziet wel indicaties van wat je kan verwachten.

Anciënniteit

Voor Windows 10-pc’s met een recente Intel-chip van de zesde of zevende generatie heeft Microsoft vertragingen vastgesteld, maar het gaat over percentages niet hoger dan 10 procent. Volgens het bedrijf zullen de meeste gebruikers geen invloed merken van de patch op hun systeem.

Heb je een Windows 10-computer met een chip van de vierde generatie of ouder, waarschijnlijk aangekocht in 2015 of vroeger, dan is het mogelijk dat je wel vertragingen zal ervaren. Hier stelt Microsoft dat “sommige gebruikers” een vermindering van prestaties op hun pc zullen opmerken.

Wie nog met Windows 7 of 8 werkt op een oudere computer met een chip van de vierde generatie of vroeger, heeft de grootste kans om een impact te voelen van de Meltdown en Spectre-patches. Microsoft geeft aan dat het verwacht dat de meeste gebruikers een vertraging van hun systeem zullen ervaren.

De leeftijd van je chip

Weet je niet zeker tot welke generatie je processor behoort? Je kan dit snel checken via de Windows-instellingen. Ga naar Instellingen en open Systeem, scroll naar beneden en kijk bij het tabblad Info. Hier kan je bij de Apparaatspecificaties de specifieke productnaam vinden van je processor. Achter de Intel Core i3, i5 of i7 staat een streepje en nog een reeks van getallen en een letter. Het is het eerste getal in de getallenreeks die de leeftijd van je chip verraadt. Lees je bijvoorbeeld Intel Core i7-6500U, dan geeft de 6 aan dat het om een chip van de zesde generatie gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business