windows 10

Om de fouten in Intels oplossing voor Spectre zo snel mogelijk ongedaan te maken, stelt Microsoft per direct een update beschikbaar voor Windows-systemen.

Microsoft brengt een noodpatch uit die een andere patch moet uitschakelen. Intel maakte twee weken geleden in alle haast een oplossing beschikbaar voor de lekken Meltdown en Spectre. De Spectre-patch bleek echter technische mankementen te bevatten die een systeem plat kunnen leggen. Intel zelf heeft zijn gebruikers ondertussen al aangeraden om de processor-patch niet meer te installeren. In plaats van te wachten tot zijn gewone patch tuesday, onderneemt Microsoft nu maatregelen om de negatieve effecten van de Intel-patch te neutraliseren.

 

Microsoft stelt per direct een patch beschikbaar voor Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10. De update zal de aanpassingen van Intels patch die moeten beschermen tegen een variant van Spectre ongedaan maken. Dat voorkomt dat een computer de opstartproblemen krijgt die de patch veroorzaakt. Uiteraard verlies je zo ook de bescherming die de patch biedt tegen Spectre. Microsoft haalt aan dat er nog geen rapporten zijn komen bovendrijven die aanwijzen dat Spectre effectief misbruikt wordt, en adviseert zijn gebruikers om te wachten tot Intel met een verbeterde patch tegen de exploit komt.

De update zal niet automatisch op je systeem belanden. Wie problemen ervaart met zijn systeem na het installeren van de Intel-patch, moet de update manueel downloaden. Microsoft stelt ook instructies voor het register beschikbaar waarmee administrators in een bedrijf mee aan de slag kunnen.