Destructief Chinees kanon heeft geen buskruit nodig
Buskruit heeft zo zijn beperkingen. Je kan er natuurlijk ongelofelijk veel schade mee aanrichten, maar als je té veel van het goedje in een kanon (of ander gevechtstuig) stopt, dan loop je het risico dat het kanon zichzelf opblaast. Daarom werken allerlei militaire instanties ter wereld aan een railgun, een soort elektrisch kanon dat een elektrisch geleidend projectiel tussen metalen rails wegschiet. Het eerste land dat railguns op zijn schepen lijkt te installeren, is China. Dat schrijft de nieuwssite Asia Times.
Twee voordelen
In tegenstelling tot traditionele wapens gebruiken railguns geen explosieven om projectielen af te vuren. Deze ‘wapens van de toekomst’ gebruiken een elektromagnetisch systeem dat, wanneer het wapen op een schip is gemonteerd, de elektriciteitsvoorzieningen van het vaartuig benut. Je laadt het kanon door een projectiel tussen de twee rails te stoppen. Een krachtig elektrische stroom van zo’n miljoen ampère wordt door de twee sleepcontacten gejaagd, wat een lorentzkracht opwekt: een elektromagnetisch veld dat een projectiel vliegensvlug lanceert. Met een énorme destructieve kracht.
[related_article id=”219013″]Er zijn twee grote redenen waarom militaire instanties buskruit willen verbannen van schepen. Ten eerste kunnen railguns in theorie projectielen met véél meer energie lanceren dat wat mogelijk is met kruit. Bij een traditioneel kanon heb je een bovengrens aan hoeveel spul je in de loop kan stoppen vooraleer het kruit het kanon opblaast. Zo hoeven de kanonballen in principe ook minder zwaar te zijn en kan je door de hogere snelheden op veel grotere afstanden schieten. Ten tweede is buskruit – uiteraard – brandbaar. Schepen zijn meestal uit hout vervaardigd: geen geslaagd huwelijk met vuur. Door geen buskruit aan boord te hebben kunnen tegenstanders minder snel boten in vlammen zetten.
Hanengevecht
De Amerikaanse marine werkt al een klein decennium aan een elektromagnetische rail gun. Hieronder kan je een filmpje zien hoe zo’n kanon juist werkt. Het gaat hier wel nog om een prototype: Trump en de zijnen hebben voorlopig nog niet het vertrouwen om de wapens op zijn schepen te installeren. Ook Rusland werkt aan de ontwikkeling van een railgun, maar China zou het verst staan in de ontwikkeling.
In China zou een werkende railgun gespot zijn op een groot Chinees landingsschip, de Haiyang Shan. Op de foto’s van Asian Times zie je dat het grootste deel van het kanon bedekt is. In de behuizing steekt waarschijnlijk het elektromagnetisch systeem dat het wapen van de nodige pk’s voorziet. Volgens een onderzoeker van het kanon waren er meer dan 50.000 tests nodig (met honderden mislukkingen) voor deze railgun. In tegenstelling tot het westen zou China wél klaar zijn om de eerste elektromagnetische kanonnen op schepen te installeren, dat beweert de Chinese nieuwssite. We hopen dat de Derde Wereldoorlog nog even op zich laat wachten.