Privacy opofferen voor 100% opgeloste misdrijven

Jo Vander Schueren, General manager van SecureLink België, reageert op het plan van de politie om iedere privébewakingscamera in België kaart te brengen.

 

Binnen twee jaar wil de politie iedere camera weten hangen in België. Ook die bij u thuis, althans die aan de straatkant. Een stap in de goede richting, als je het mij vraagt. Technologie zou immers nauw verweven moeten zijn met de maatschappij. Wist je dat in het Oosten privacy voor een deel wordt opgeofferd in ruil voor meer veiligheid en gemak?

 

De camera-infrastructuur in Taipei bijvoorbeeld illustreert dat goed. Overal in de stad hangen camera’s, ook op privé-plaatsen. De overheid heeft ook direct toegang tot deze datastream van camerabeelden en kan deze koppelen aan krachtige gezichtsherkenningsalgoritmes.

 

Aanvankelijk is dat even schrikken, want zo’n verregaande controle staat haaks op onze interpretatie van privacy. Maar als je hoort welke resultaten de overheid hiermee boekt, snap je het helemaal. Taipei is erin geslaagd om de graad van criminaliteit tot een van de laagste wereldwijd te herleiden.

 

Daarnaast slaagt de politie erin – mede dankzij de infrastructuur en beelden – de misdaden allemaal op te lossen. Een 100% solve rate van criminaliteit! Beeld je eens in dat jouw zoon of dochterlief plots verdwijnt…dan zouden we maar al te blij zijn met een systeem zoals dat in Taipei.

 

Deze visie op een slimme toekomst maakt dat het continent een flinke voorsprong opbouwt ten aanzien van ons. Een inhaalbeweging maken? Het is mogelijk, maar dan moeten we wel bereid zijn bepaalde opofferingen te maken. Handige, slimme toepassingen hebben immers data nodig.

 

Vaak gaat het daarbij om persoonsgegevens. En laat ook dat nu een gegeven zijn waar ze in het Oosten op een totaal andere manier naar privacy kijken. Begrijp me niet verkeerd, in principe ben ik voorstander van de Europese richtlijn zoals de GDPR, maar ik vrees dat we daar te strikt in zijn.

 

Innovatie in functie van de stad en niet van de verkiezingen

 

Tapei is het rolmodel van een functionele slimme stad. Waar wij in het allerbeste geval met een allegaartje aan projecten in een testfase zitten, kent Tapei kent vandaag al tal van geweldige initatieven. Zowel op vlak van energieconsumptie, transport, gezondheidszorg, beveiliging als het beheer ervan.

 

Ik denk bijvoorbeeld aan de manier waarop ze in Tapei omgaan met wegwerkzaamheden. Bij ons verlopen die werken weinig transparant, worden deadlines niet gehaald en is het geen uitzondering dat een waterleiding per ongeluk het slachtoffer wordt van een overijverige graafmachine. Net nu we allemaal collectief stilstaan als een gevolg van de klassieke wegenwerken-rush voor de gemeenteraadsverkiezingen, zag ik in Taipei hoe het anders kan.

 

Daar zijn alle werven, nutsleidingen en rioleringen in 3D gebracht en heeft het centrum voor wegenwerken controle over een gebied dat 3x groter is dan Brussel. Bovendien worden alle publieke werken nonstop gefilmd. Niet alleen zorgt die livestream voor extra controle van het controlecentrum, ook de volledige bevolking heeft daar toegang toe en kan op ieder moment van de dag bekijken wanneer en waar er in de straat of wijk werken bezig zijn.

 

Daarnaast is men in Taipei de eerste stappen aan het zetten met betrekking tot een sterk uitgebouwd systeem van telemedecine, waarbij consultaties met de dokter vanop afstand kunnen plaatsvinden. Inwoners gaan zelfs nog een stapje verder kunnen gaan en zich abonneren op een medische dienst waarbij gegevens over hun gezondheid, afkomstig van wearables, gemonitord worden. Aan de hand van die data krijgen ze een melding wanneer er iets niet helemaal juist loopt, zodat ze een doktersbezoek kunnen inplannen nog voor ze echt ziek zijn.

 

Overheid in de driver’s seat

 

Het is duidelijk voelbaar dat Taipei veel vroeger is begonnen met het opstellen van een digitale agenda. Ze hebben als geen ander beseft dat een echte digitale maatschappij vanuit de overheid gestuurd en gecoördineerd moet worden. Wat wij nodig hebben is een agenda met heel concrete doelstellingen en een bijhorend budget rond slimme technologie.

 

Ik hoop dat het oplijsten van de privébewakingscamera’s geen losstaand initiatief blijft. Enkel een goed uitgestippelde, gedetailleerde roadmap en een structurele hap uit de begroting gaan ons immers verder helpen om plannen en proefprojecten om te zetten in bruikbare eindproducten.

businessprivacysecurelink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken