Sony heeft een nieuwe camerasensor aangekondigd van maar liefst 48 megapixels, wat overeenkomt met een resolutie van 8000 x 6000. Geen enkele andere fabrikant biedt gelijkaardige prestaties, volgens Sony. De dichtste hedendaagse concurrent lijkt de Huawei P20 Pro te zijn, die een camera van 40 megapixels bevat.

Advertentie

De nieuwe IMX586-sensor zal wellicht reeds volgend jaar te vinden zijn in nieuwe smartphones. Met zijn 0.8-micron pixels bevat de sensors de kleinste pixels op de markt. Het gevaar van kleine pixels is dat er mogelijks ruis kan optreden bij slechte omstandigheden. Sony countert die probleem door gebruik te maken van een quad Bayer-filter. Dit zou zich moeten vertalen in een betere lichtgevoeligheid. In theorie zou de sensor in staat zijn om 4K-video’s met 90 frames per seconde te produceren. Of er effectief smartphones komen die deze belasting kunnen verwerken is echter nog de vraag.

Uiteraard speelt de lens op de smartphone ook nog een hele grote rol in de uiteindelijke beeldkwaliteit van foto’s. Het wordt dus uitkijken naar een smartphone die het meeste uit de sensor weet te halen.

sony image sensor

Advertentie