Nieuws

Mozilla-medewerker: ‘YouTube werd tot 5 keer trager gemaakt op Firefox en Edge’

Iets minder dan een jaar geleden werd Google's videoplatform YouTube in een nieuw jasje gestoken. Een Mozilla-medewerker beweert nu dat de nieuwe versie van YouTube tot 5 keer trager werkt op Firefox en Edge dan op Chrome, Google's eigen webbrowser.

Concreet zou het grote verschil in snelheid te wijten zijn aan de gebruikte techniek. YouTube zou volledig afhankelijk zijn van een Shadow DOM v0 API die in feite niet meer wordt ondersteund en enkel nog in Chrome beschikbaar is.

https://twitter.com/cpeterso/status/1021626510296285185

Chris Peterson, technical program manager bij Mozilla, geeft ook concrete tips om YouTube terug sneller te maken op alle browsers. Voor Firefox zou de YouTube Classic extensie soelaas bieden en Edge-gebruikers kunnen beroep doen op Tampermonkey in combinatie met het YouTube Restore Classic script.

https://twitter.com/cpeterso/status/1021947378566197250

De vraag is natuurlijk of Google hun dominerende videoplatform opzettelijk trager heeft gemaakt voor concurrerende browsers Firefox en Edge. Het zijn gevaarlijke beschuldigingen om te maken, zeker gezien Google een recordboete werd opgelegd voor het opdringen van hun eigen apps op Android. Er zou dus iets gelijkaardigs aan de hand kunnen zijn in dit verhaal, maar het is nog te vroeg om met de vinger te wijzen. Google heeft nog niet gereageerd op het verhaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business