Nieuws

Europese Commissie gaat smartphonefabrikanten wederom vragen om universele opladers

De Europese Commissie gaat wederom orde op zaken stellen om een berg telefoonopladers welke op de afvalhoop terecht komen tegen te houden, mits ze fabrikanten zo ver kunnen krijgen om mee te werken.

Elke telefoon komt tegenwoordig met een eigen oplader uit de doos, waarbij de fabrikant ook in acht neemt dat deze ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Wat daar vaak ook nog bij komt is de meldingen van fabrikanten op de website om enkel opladers te gebruiken die bij de telefoon meegeleverd werden. Raar is het niet, elke oplader is gemaakt naar specificaties van de fabrikant. Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor de mededinging, wilt daar nu een stokje voor steken.

Al voor 2009 maakte de Europese Unie zich hard voor een universele oplader. Om dit te behalen is toentertijd een ‘Memorial of understanding’ ondertekend. Helaas is dat een vrijblijvend document, en hebben grote ontwikkelingen op dit gebied zich dan ook niet voortgedaan. Het document verloor zijn geldigheid al in 2012. Vandaar dat de Europese Unie zich er nu ook weer om gaat bekommeren.

Onvrijwillig

Om tot een concrete aanpak te komen hebben verschillende Europese Instanties besloten onderzoek uit te gaan voeren. Waar er voorheen vrijwillig de inzet van bedrijven werd gevraagd, zal dit mogelijk hier niet meer het geval zijn. In totaal wordt er jaarlijks 51.000 ton aan extra elektronisch afval op de storthoop gegooid, het gaat daarbij dan vooral om opladers van smartphones die vaak niet hergebruikt (kunnen) worden.

Of het uiteindelijk zo ver zal komen dat de EU verplichtingen op gaat leggen blijft nog altijd maar de vraag. Jaren geleden sprak de Europese Commissie ook al over een eventuele verplichting om Apple zo ver te krijgen een USB poort te gaan gebruiken op haar iPhones, dit heeft zich nooit tot in een definitief stadium weten te verwerken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business