Nieuws

Gratis codeerlessen zijn een must geworden

Coding is hot. Maar er is een nijpend tekort aan werkkrachten met een gedegen opleiding in programmeren. Tijd dus om daar wat aan te doen!

 

BeCode 

 

BeCode is een van die krachten die het nodige doet om het tekort aan ICT-krachten weg te werken. De school zal nu namelijk ook in Vlaanderen gratis codeerlessen aanbieden. Dat kondigde BeCode maandag aan.  

 

BeCode is een codeerschool waar je een gratis (!) opleiding tot volleerd coder kan volgen. Tot voor kort bood de school enkel opleidingen aan in het Waalse en Brusselse gewest. Daar zal nu snel verandering in komen. Vanaf oktober zullen er namelijk ook opleidingen plaatsvinden in Genk, meerbepaald op de technologiecampus T2. Ook de opleidingen in Antwerpen zouden snel moeten volgen.  

 

BeCode mikt op een opleiding van zeven maanden om de studenten startklaar te maken voor de arbeidsmarkt. En hun doel missen ze zeker niet. Zo laat BeCode weten dat 80 procent van hun alumni binnen een periode van zes maanden een vaste job heeft in de sector.  

 

Het Genkse initiatief wordt mee ondersteund door het Europees Sociaal Fonds. Voor de Antwerpse opleidingen zou de VDAB tussenbeide komen. Karen Boers, CEO van BeCode, rekent voor de financiering van de opleidingen op de steun van de overheid, ondernemingen en het mecenaat.  

 

De overheid doet deze keer alvast het nodige. Zo kondigde Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo vorig jaar al aan dat hij de komende drie jaar 18 miljoen euro zal investeren in projecten om jongeren te leren programmeren.  

 

MolenGeek 

 

BeCode is lang niet de enige codeerschool waar je een gratis opleiding tot volleerd programmeur kan volgen. Ook bij MolenGeek, de start-up van Julie Foulon en Ibrahim Ouassari, kan je dergelijke codeerlessen volgen.  

 

Drie jaar geleden stampte het duo de Molenbeekse codeerschool uit de grond met als missie om jongeren uit minder gegoede buurten een tweede kans te geven en de kloof tussen de klassieke universitaire opleidingen en de arbeidsmarkt te dichten.  

 

Ook zij krijgen nu steun van de federale overheid. Maar ook Google ontging het potentieel van de Molenbeekse startup niet. Zo investeerde de internetgigant in juni nog 200.000 euro in de codeerschool van Foulon en Ouassari.  

 

Een must  

 

Codeerlessen gratis aanbieden is geen gunst, het is een must. Als we als maatschappij een antwoord willen formuleren op het nijpende tekort aan goed opgeleide ICT-professionals, is het nodig om hen bij te staan met alle nodige middelen. Wie geen job heeft, heeft het niet altijd even makkelijk om een (vaak dure) opleiding te bekostigen. Door zo’n opleiding gratis te maken, wordt de drempel voor toekomstige studenten danig verlaagd.  

 

Daarnaast raken werkkrachten met een getuigschrift coding ook snel aan werk door het prangende tekort aan personeel in die sector.  Maar ook de arbeidsmarkt wordt door die codeerlessen alleen maar rijker: zo komen er steeds meer personen met een achtergrond in IT, die we vandaag broodnodig hebben in onze digitale maatschappij. Win-winsituatie.  

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business