Electronic Arts gaat de strijd aan met de Kansspelcommissie en blijft in FIFA voorlopig loot boxen verkopen. Een proces-verbaal houdt hen alvast niet tegen.

Twee weken geleden schreven we al dat spelontwikkelaar Blizzard Entertainment de mogelijkheid tot het kopen van loot boxen in Overwatch en Heroes of the Storm ging uitschakelen voor Belgen. De Kansspelcommissie besloot in een rapport immers dat het ging om een verborgen vorm van gokken, die nefast kon zijn voor jongeren en volwassenen. Ook Electronic Arts, bekend van het populaire FIFA, werd verplicht om de boxen te verwijderen. Het ging hier echter niet op in en daarom heeft het Brusselse parket nu een onderzoek geopend naar het bedrijf en zijn praktijken.

Volgens EA zijn de loot boxen geen vorm van gokken omdat de speler precies weet wat hij kan verwachten. Dit is deels correct omdat er inderdaad een minimumwaarde is die de voorwerpen hebben en het aantal steeds hetzelfde is. Het is echter ook zo dat er een willekeurige kans is dat een van deze voorwerpen geüpgraded wordt naar een hogere kwaliteit. Dit laatste is natuurlijk waar het schoentje knelt bij de Kansspelcommissie.

Momenteel is er een proces-verbaal opgesteld tegen Electronic Arts omdat de loot boxen nog steeds beschikbaar zijn in FIFA 18 en ze ook verwacht worden in FIFA 19, wat op 28 september uitkomt. Boetes voor het niet naleven van de wetgeving kunnen oplopen tot 800 000 euro en zelfs 1,6 miljoen euro als er minderjarigen bij betrokken zijn, wat in het geval van EA een zekerheid is.

Gerelateerde artikelen

Blizzard verwijdert loot boxen uit Overwatch en Heroes of the Storm in België

Loot boxen in de populaire Blizzard games Overwatch en Heroes of the Storm zijn niet langer beschikbaar in België. De beslissing komt er na een negatief rapport van de Belgische Kansspelcommissie in april.