Nieuws

Windows 10 gebruikt de cloud om schijfruimte vrij te maken

Windows 10 wordt slimmer en gaat met de oktober update verschillende taken automatisch uitvoeren die je voorheen manueel moest doen.

Eerder vandaag hadden we het al over de oktober update van Microsoft Windows 10. In dat artikel hebben we een niet zo leuke functie van de update belicht, maar het is ook niet allemaal zo slecht. Windows is er immers slimmer op geworden en zal nu eenvoudiger zelf bepalen welke bestanden je niet onmiddellijk nodig hebt, en verplaatst deze dan van je harde schijf naar de cloud.

De functionaliteit komt je waarschijnlijk bekend voor want ze zit namelijk al ingebouwd in Windows 10 sinds vorig jaar. Je moet er echter nog wel manueel met aan de slag en dat neemt toch al snel wat tijd in als je een uitgebreid systeem van mappen en bestanden hebt.

Hoe het momenteel werkt, is door OneDrive te gebruiken als display die je bestanden toont, waarna ze bij gebruik even uit de cloud worden opgehaald. Welke bestanden op deze manier werken kies je helemaal zelf. Je kiest welke bestanden je altijd offline beschikbaar wil hebben en welke via cloud-opslag mogen werken. Een beetje zoals vroeger een DVD kopen in een winkel, die dan nog gevuld moest worden met het juiste schijfje aan de kassa.

Dankzij Storage Sense komt daar nu verandering in. Het slimme systeem zal immers zelf gaan beslissen welke bestanden relevant zijn en welke niet. Zo zal het bijvoorbeeld kijken naar de bestanden die je het laatst gebruikt hebt en degene die je het vaakst opent. Zo krijg je dus een opslagsysteem dat continu in beweging is en zich aanpast aan de gebruiker.

Andere functies die je gewoon bent, zoals schijfopruiming, zullen vanaf de update ook deel uit maken van Storage Sense. Handig, want ook dat proces is momenteel manueel. Vanaf oktober kan je kiezen om dit dagelijk, wekelijks, maandelijks of bij een gebrek aan schijfruimte te laten doen. Ook je downloadmap kan je op deze manier laten opschonen, al zou het dan wel eens kunnen dat je dan per ongeluk iets belangrijk verwijdert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business