assassin's creed odyssey

Google is niet meer de eerste binnen de markt van games streamen, maar hun ambitie is duidelijk wel om de beste te zijn.

Advertentie

Het concept van games streamen is eenvoudig. Games draaien niet op lokale hardware, maar op krachtige hardware in de cloud. Die beelden worden vervolgens doorgestuurd naar jouw systeem. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker geen krachtige hardware nodig heeft aangezien al het zware werk in de cloud gebeurt. De technologie erachter is echter een stuk minder vanzelfsprekend.

Ondertussen is het streamen van games reeds ingeburgerd op PS4 met PlayStation Now. Ook NVIDIA maakt snelle voortgang met NVIDIA GeForce NOW. Google waagt nu ook zijn kans en kondigt Project Stream aan.

Google wil dat hun streamingdienst meteen in staat is tot het draaien van de meest veeleisende blockbuster games. Hiervoor werken ze samen met Ubisoft dat op 5 oktober Assassin’s Creed Odyssey lanceert. De belofte van Google is eenvoudig, met hun dienst kan je de nieuwe game draaien in een – houd u vast – Google Chrome browser op een laptop of desktop.

Veel uitdagingen

Google benadrukt de uitdagingen van games streamen. Wanneer mensen filmpjes streamen vinden ze het vanzelfsprekend als deze even moeten bufferen, maar bij gaming is dergelijke buffering uit den boze. Bovendien moet de verwerking van de input en beelden razendsnel gebeuren. Wanneer de gebruiker een knop indrukt op de controller, moet die input naar de cloud worden gestuurd en moet de cloud vervolgens de corresponderende beelden terug doorsturen. Het zijn dus enorm spannende tijden in de gamewereld. Google zou weleens de grote speler kunnen zijn die het streamen van games echt naar het volgende niveau kan tillen. Want als Google er al niet in slaagt, wie slaagt er dan wel in?

Momenteel is Google op zoek naar testers voor de service. Testers mogen vervolgens gratis Assassin’s Creed Odyssey spelen zolang de test loopt, maar helaas kunnen enkel inwoners van de Verenigde Staten deelnemen aan de test. Wij moeten voorlopig onze pap koelen met wat gameplaybeelden van Assassin’s Creed Odyssey op Project Stream.