Gaming square enix

Sinds kort zijn de zogenaamde lootboxen in videogames verboden in ons land. Square Enix heeft nu een drastische beslissing gemaakt hierdoor.

In april van dit jaar besliste de Belgische Kansspelcommissie nog dat lootboxen in videogames niet stroken met onze kansspelwetgeving. Sindsdien is het hier dus onmogelijk om de lootboxen, met daarin willekeurige items voor in het bewuste spel, aan te kopen. Sommige gamebedrijven lopen nu echter een deel van hun inkomsten mis, waaronder ook Square Enix.

Square Enix is een van de gamebedrijven die als het ware het slachtoffer zijn geworden van dit verbod. Voornamelijk games die free-to-play zijn en alle inkomsten halen uit de verkoop van dergelijke lootboxen krijgen het nu zwaar te verduren in ons land. Hoewel België een relatief kleine afzetmarkt blijft, was dit verbod voor Square Enix intussen toch voldoende om enkele van zijn mobiele games te verwijderen uit het aanbod.

Momenteel gaat het om drie mobiele games die niet meer beschikbaar zijn: Mobius Final Fantasy, Kingdom Hearts Union X en Dissidia Final Fantasy Opera Omnia. Ook onze noorderburen hebben lootboxen verwijderd uit enkele games, maar op een kleinere schaal. Andere landen zijn momenteel ook maatregelen aan het overwegen tegen de lootboxen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk beslist dat het geen vorm van gokken is, als de items in de lootbox niet verkocht kunnen worden voor echt geld.

Tot slot wordt het na deze beslissing van Square Enix interessant hoe andere gamebedrijven gaan reageren op het verbod van lootboxen. België blijft nog steeds een relatief kleine afzetmarkt, maar als een land zoals de VS een gelijkaardige maatregel zou treffen, dan lopen gamebedrijven enorm veel inkomsten mis.