Google Gboard

In Gboard zijn er al voldoende thema’s te krijgen, al moet Google na de recente trend met smartphones die een gradiënt kleurpatroon kregen anders hebben gedacht. Google brengt zulke kleurpatronen nu ook naar Gboard.

Een aantal jaren geleden kwam Google met een volledige vernieuwing van het Google toetsenbord naar Material Design. Bij deze grote veranderingen verdween ook de oude naam, sindsdien kennen we het toetsenbord als Google Gboard. Een van de vernieuwingen die Gboard met zich meebrengt, zijn de specifieke thema’s, met bijvoorbeeld verschillende kleuren en zelfs afbeeldingen die je als achtergrond kan instellen. Google gaat daarmee de strijd aan met SwiftKey van Microsoft en het Chrooma toetsenbord. Natuurlijk zijn de thema’s zeer smaakgevoelig, en dat is nog meer het geval voor de nieuwe kleuren die Google heeft toegevoegd aan zijn toetsenbord – het gaat om ‘gradiënt’-kleuren, waarbij je een lichte overgang in kleuren hebben, vergelijkbaar met de kleurvariatie die we tegenwoordig op smartphones terugvinden, bijvoorbeeld bij de Huawei Mate 20 (Pro).

Beta-gebruiker Gboard

Op alle Android-apparaten in mijn directe omgeving staat Gboard geïnstalleerd, helaas was het voor mij niet mogelijk om de nieuwe thema’s direct te verkrijgen. Sommige bronnen spreken van een werking van de nieuwe thema’s als je de beta-applicatie installeert, terwijl andere spreken van een exclusieve functie voor Google Pixel-toestellen, de websites beschrijven dat het niet werkt met andere smartphones – dat zou overigens niet de eerste keer zijn, Google heeft met regelmaat exclusieve functies voor zijn eigen smartphones. Mocht je toch uit willen testen of je via een beta-update sneller toegang krijgt tot de gradiënt thema’s, via deze link kan je je op de desktop aanmelden als beta-tester. Via de telefoon kan je in de Google Play Store bij productpagina van Gboard klikken op ‘Nu deelnemen’.

Om te controleren of je al over de nieuwe thema’s beschikt moet je navigeren naar de instellingen van het toetsenbord. Dat doe je door in de instellingen van je telefoon te zoeken naar ‘Taal en invoer’, daar kan je vervolgens bij de virtuele toetsenborden Gboard terugvinden, als je dat hebt geïnstalleerd, natuurlijk. Eenmaal aangekomen bij alle instellingen van Gboard is er een tabblad ‘Thema’ terug te vinden. Klik hierop, en zoek naar de thema’s onder de categorieën ‘Licht verloop’ en ‘Donker verloop’. Er bestaat dus de kans dat deze nog niet aanwezig zijn, maar dar zal dit in de komende weken waarschijnlijk wel veranderen. Mocht Google meer bekendmaken over de uitrol van de thema’s, dan zal dit artikel een update ontvangen.