Apple legt de schuld voor lage inkomsten en trage upgrades bij China
Het gaat niet goed met de verkoop van smartphones, en ook Apple voelt dat. De technologiereus uit Cupertino zag in het laatste kwartaal van 2018 minder gebruikers omschakelen naar de laatste nieuwe iPhone-modellen. Volgens Apple zelf is dat te wijten aan China: “Het overgrote deel van die daling, is toe te schrijven aan een zwakke Chinese economie.”
Apple-CEO Tim Cook merkte op dat de Chinese economie aan het stagneren was in de tweede helft van 2018, en dat “economische spanningen” voor steeds meer onzekerheid op de internationale markten zorgen. Dat heeft dan weer zijn neveneffecten voor de gewone man in de straat. Zo was er een sterke daling in de Chinese smartphonemarkt, en zag Apple minder hordes toesnellen naar zijn winkels.
Toch dienen er zich ook problemen aan in andere landen. Zo was de verkoop van iPhones niet zo sterk als verwacht in bepaalde “ontwikkelde markten” omwille van economische veranderingen en de volatiele aard van smartphone-aankopen in het algemeen.
Apple voegde er ook nog aan toe dat de verminderde kosten voor een nieuwe iPhone-batterij er misschien ook wel zullen toe geleid hebben dat gebruikers hun iPhones langer bijhouden. De hoge iPhone-prijzen kunnen er echter ook voor iets tussenzitten. Een Apple-fan zal zijn telefoon nu langer bijhouden, en wachten tot de prijzen van het laatste nieuwe model ietwat gedaald zijn. Zelf heb ik mijn iPhone 5S een week geleden laten vallen, en heb ik er ook voor geopteerd om enkel het scherm te vervangen in plaats van een nieuw exemplaar aan te schaffen.
De dagen van mateloze groei lijken voorbij te zijn voor Apple; hoewel inkomsten van 84 miljard dollar je niet meteen bankroet zullen laten gaan, is Apple’s groei niet meer zo consistent als voorheen.