Sony Xperia XZ3 - Android 9.0 Pie - XZ4

Sony heeft inmiddels zijn uitnodigingen voor MWC 2019 verstuurd. Het is natuurlijk nog niet helemaal zeker, maar vermoedelijk zullen we daar de Sony Xperia XZ4 zien, met een 21:9 beeldverhouding.

Een opvolger van de Sony Xperia XZ3, die tijdens IFA 2018 werd gelanceerd, staat inmiddels alweer in de startblokken. Het Mobile World Congress in Barcelona is voor Sony uitgerekend de plaats waar het de XZ4 zal lanceren, mogelijk samen met een XZ4 Compact, al is daar nog wat onduidelijkheid over. De eerste officiële dag voor het Mobile World Congress in Barcelona, maandag 25 februari om precies te zijn, zal ook de dag zijn waarop Sony een toespraak heeft ingepland, zo blijkt uit uitnodigingen die rond zijn gestuurd door de smartphonefabrikant. Veel informatie geeft de uitnodiging niet vrij, al zal het, naar aanleiding van eerdere geruchten, gaan om de eerste telefoon met een 21:9 beeldverhouding.

Sony Xperia XZ4

Zoals gezegd geeft de uitnodiging dus vrij weinig informatie vrij. Gelukkig heeft OnLeaks recentelijk al een uitgebreide set van renders gemaakt. Een interessante verandering aan de telefoon is het scherm aan de voorkant; deze wordt nog een stuk groter in vergelijking met het 6-inch OLED-paneel van de XZ3. De Sony Xperia XZ4 zal namelijk een 6,5-inch scherm bevatten. Ook heeft Sony wijzigingen uitgevoerd aan de beeldverhouding, zo zullen we voor het eerst een 21:9 scherm zien bij de Xperia XZ4; momenteel heeft de XZ3 nog een beeldverhouding van 18:9. Een standaard waar Sony niet zo graag aan mee zou willen doen is de notch, een notch die ook bij de aankomende generatie nog afwezig lijkt te zijn. De renders geven helaas niks vrij over de resolutie en andere specificaties van het scherm – zo is het onbekend of Sony wederom OLED verkiest boven LCD, zoals het heeft gedaan bij de Sony Xperia XZ3.

Sony MWC 2019 - Xperia XZ4
Uitnodiging Sony MWC 2019.

Xperia XZ4 Compact

Net als andere jaren is heeft Sony ook een ‘compact’ toestel, voor hedendaagse begrippen dan. Zo zit er, volgens de geruchtenmolen, een 5-inch scherm op de XZ4 Compact: de buitenmaten komen uit op 139,9 x 66,5 x 9,3 mm. Deze afmetingen wijzen er ook op dat het scherm een beeldverhouding zal krijgen van 18:9, Sony zal er dus niet voor kiezen om de XZ4 Compact ook de 21:9 beeldverhouding mee te geven. Net zoals zijn grotere broer, de Sony Xperia XZ4, heeft ook de XZ4 Compact geen notch. In de schermranden boven het scherm zit dan ook gewoon de selfiecamera verwerkt en een speaker, vermoedelijk is de speaker enkel geschikt voor telefoongesprekken. Om nog even aan de bovenkant te blijven, daar zit namelijk ook een 3,5mm audiopoort die bij zowel de Sony Xperia XZ4 en XZ4 Compact terug lijkt te komen. Er deden een aantal geruchten de ronde dat Sony de stekker had getrokken uit de XZ4 Compact; de geruchten waren verschenen naar aanleiding van een interview met Digital Trends. Maar, gezien de hoesjes die Olixar op woensdag online heeft geplaatst, is dat zeer onwaarschijnlijk.

Over de interne specificaties van de twee toestellen is het de afgelopen tijd vrij rustig geweest, er is dus nog niet veel bekend. Gezien de onthulling tijdens MWC in februari is de kans groot dat Sony gebruik zal maken van de Qualcomm Snapdragon 855 SoC, met eventueel 4- of zelfs 6 GB RAM-geheugen. Om dat te kunnen bevestigen zullen we toch echt moeten wachten tot het Mobile World Congress, TechPulse zal aanwezig zijn op het evenement om live verslag te doen.