Nieuws

Dan toch geen 5G in België dit jaar

De veiling voor 5G-radiofrequenties staat niet meer op het programma voor dit jaar. De planning wordt nu bijgesteld naar 2020.

Concreet zit het dossier vast bij het Overlegcomité. Volgens minister van Telecom Philippe De Backer is de eerste helft van 2020 ‘het meest optimistische scenario’, al sluit hij niet uit dat het nog later zal zijn.

De frequentieveilingen werden vorig jaar in de zomer goedgekeurd op federaal niveau, maar stoten nu op tegenkanting van de deelstaten, die zich ook nog moeten akkoord verklaren met de aanpassing van de telecomwet. Daardoor wordt het initiële plan om de frequenties nog dit jaar te veilen onrealistisch.

 

Het struikelblok van de Belgische 5G

Volgens zakenkrant De Tijd is het grote struikelblok de verdeling van de inkomsten uit de veiling. De komende veiling zou goed zijn voor zo’n 680 miljoen euro aan inkomsten. Daarnaast speelt ook de komst van een vierde mobiele operator, die ook op de veiling zou mogen meebieden, mee.

De reeds operatieve operatoren hebben ook een eigen planning. Zo mikt Orange voor 2020 op een commerciële uitrol van 5G in Brussel.

Beltug, vereniging van ICT-managers zag die vertraging van kilometers ver aankomen. “Ik hoop dat de regering in lopende zaken erin slaagt om de planning aan te houden”, zei Danielle Jacobs van Beltug zaterdag in het VRT NWS-programma “De markt”.

In het eerste Belgische trendrapport van Samsung over 5G toont de Zuid-Koreaanse telecomgigant nochtans overtuigend aan dan 5G een indrukwekkende impact kan hebben onze gezondheidszorg, transport, entertainment en industrie.

Ook voor zelfrijdende wagens en smart cities is 5G vereist als dragende technologie. Door het uitstel dreigt België wel eens achterop te komen bij zijn Europese collega’s die al verder staan in hun 5G-strategie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business