Nieuws

Facebook ondersteunt onafhankelijk AI-centrum

Facebook is een samenwerking aangegaan met de Technische Universiteit van München om de oprichting van een onafhankelijk AI-centrum te ondersteunen.

Het Instituut voor Ethiek binnen Kunstmatige Intelligentie zal gebruikmaken van de academische middelen om bepaalde thema’s te onderzoeken die “de industrie alleen niet kan beantwoorden”, waaronder billijkheid, privacy, veiligheid en transparantie.

Facebook doneert alvast een eerste budget van 7,5 miljoen dollar, voor een tijdspanne van vijf jaar, en meldt dat het eventueel ook zijn eigen bevindingen en tools zou delen. Het instituut wordt geleid door Doctor Christoph Lütge, die wordt bijgestaan door een adviesraad met mensen uit de academische en de zakenwereld.

De beslissing komt er nadat ook Facebook te maken heeft gekregen met zijn eigen AI-spook. De socialmediagigant wordt er namelijk van beschuldigd om te veel politieke kleur te bekennen en zou naar verluidt ook discriminatie in de hand werken door middel van zijn algoritmen.

Die algoritmen zorgen er onder andere voor dat je nieuwsfeed gerangschikt wordt, dat bepaalde content gefilterd wordt, en dat je op maat gemaakte advertenties te zien krijgt. Een ethisch team van buitenaf zou er kunnen voor zorgen dat de AI van het sociale netwerk fair blijft, iets wat momenteel broodnodig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business