Nieuws

Sony Xperia XA3 op de foto: een ‘CinemaScope’ 21:9 scherm in een midrange smartphone

Terwijl we ons op beginnen te maken voor het Mobile World Congress, blijven er smartphones uitlekken. Niet al te lang geleden lekte de Sony Xperia XZ4 al uit, inmiddels is ook de Xperia XA3 op de gevoelige plaat vastgelegd.

De grote jaarlijkse mobiele conferentie, het Mobile World Congress, kruipt langzaamaan dichterbij. In veel gevallen betekent dat ook dat de lekken over nieuwe specificaties steeds sneller verschijnen. Helaas voor Sony is het bedrijf wederom ‘slachtoffer’ geworden van gelekte persafbeeldingen, eerder werden er via OnLeaks al duidelijk afbeeldingen van de aanstaande Xperia XZ4 getoond. Ditmaal betreft het geen high-end smartphone, maar is juist de midrange Xperia XA3 uitgelekt, een opvolger van de XA2 die aan het begin van 2019 op de markt verscheen. WinFuture, de bron van de recent uitgelekte beelden, weet helaas niet te vertellen om welke variant van de XA3 het gaat. Van de XA2 verschenen meerdere versies op de markt.

21:9 ‘CinemaScope’-scherm

Het opvallendste onderdeel van de smartphone zit aan de voorkant, dat is namelijk het 5,9-inch scherm met een resolutie van 2.560 x 1080. Vreemd genoeg gaat het niet om een scherm met de gebruikelijke 18:9 of 19:9 beeldverhouding. In plaats daarvan kiest Sony voor een beeldverhouding van 21:9, zoals we ook gaan zien bij de Xperia XZ4 die tijdens het MWC zal verschijnen. Het vermoeden gaat dat Sony zijn 21:9 schermen aan zal duiden als ‘CinemaScope’. In de praktijk zorgt de nieuwe beeldverhouding ervoor dat de telefoon net zo breed is als een Compact-smartphone van de fabrikant. In de lengte is het een ander verhaal – daar is de telefoon juist een stuk langer. Een vreemde keuze van Sony is vooral terug te zien bij de onregelmatige schermranden, die aan de onderkant een stuk kleiner zijn vergelijking met de bovenkant.

Beeld: WinFuture (@rquandt)

Intern wordt duidelijk dat het om een midrange smartphone gaat. Zo is er een Qualcomm Snapdragon 660 SoC en 4 GB RAM met 64 GB-opslaggeheugen aanwezig in het toestel. De batterijcapaciteit zou liggen op 3.500 mAh, om deze op te laden is er aan de onderkant een USB-C-poort aanwezig. Een adapter heb je bij de Xperia XA3 ook niet nodig, vermoedelijk is de audiopoort gewoon present op deze smartphone. Geluid komt uit de telefoon via een enkele speaker aan de onderkant. Als laatste wordt duidelijk dat de vingerafdrukscanner weer in de aan-/uitknop zal zitten. Met ingang van 2018 begon Sony met het plaatsen van de scanners aan de achterkant van zijn smartphones. Nu de renders van de XZ4, XZ4 Compact en ook de XA3 zijn uitgelekt met de scanner aan de zijkant, mag wel duidelijk zijn dat Sony deze strategie laat varen. Op maandag 25 februari om 9 uur horen we of mijn constatering juist blijkt te zijn.

Beeld: WinFuture (@rquandt)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business