nepnieuws

De Britse regering bindt de strijd aan met nepnieuws en wil sociale media zoals Facebook met monsterboetes dwingen om nepnieuws beter onder controle te houden.

VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere, recent nog te zien in ‘Hanne Danst’, werd zonder pardon aan de deur van de Reyerslaan gezet.

Grapje, Hanne presenteert nog steeds het nieuws. Het bericht over haar vermeende ontslag was ‘fake news’ oftewel nepnieuws, met sociale media als marktplaats. Wie het bericht toch maar vreemd vond, en erop klikte, werd opeens doorgestuurd naar een site voor schoonheidsproducten. Wie die bestelt, krijgt de producten nooit bezorgd. Dat staat dus gelijk aan internetfraude. VRT heeft nu, samen met VTM, ondertussen al klacht ingediend bij de politie zodat de gerechtelijke diensten de fraudeurs kunnen ontmaskeren.

In Groot-Brittannië zijn ze er echter niet van overtuigd dat dat de taak is van het gerecht. Daar kondigt Margot James, Brits minister voor digitale en creatieve industrieën een wetsvoorstel aan waarbij socialemediabedrijven zoals Facebook en Google boetes kunnen opgelegd krijgen indien ze schadelijke content niet van hun platformen weren. De boetes kunnen oplopen tot 4 procent van de totale wereldwijde omzet.

Toch lijkt het niet meteen haalbaar om Facebook of Google te vragen om zichzelf te reguleren. Algoritmes zijn niet onfeilbaar en de gebruikersaantallen van Facebook en Google zijn zodanig astronomisch hoog dat je die stroom aan berichten onmogelijk kan controleren. Aan de andere kant lijkt het dan ook weer logisch dat Facebook zou worden gecontroleerd door een externe partij. Als je de verantwoordelijkheid bij de techbedrijven zelf legt, geef je hen namelijk een soort vrijbrief voor fake news.