Nieuws

Facebook zal groepen die fake news verspreiden aanpakken

Facebook doet zijn stinkende best om de verspreiding van fake news op Facebook tegen te gaan, maar de strijd stopt nooit. Het sociale netwerk zal nu ook zijn pijlen richten op Facebookgroepen die fake news verspreiden.

De ene Facebookgroep verspreidt al wat meer fake nieuws dan de andere. Facebook wil dan ook ingrijpen en wil het verspreiden van fake news binnen groepen afstraffen. Allereerst zal Facebook via onafhankelijke fact-checkers nagaan of een Facebookgroep al dan niet fake news aan het verspreiden is. Indien dit blijkt zo te zijn, zal het bereik van die Facebookgroep beperkt worden. Deze functionaliteit wordt per direct ingevoerd en is nu reeds actief, zegt Guy Rosen van Facebook in een persbericht.

De administrators van Facebookgroepen zullen de verantwoordelijkheid krijgen om te verhinderen dat hun Facebookgroep vol komt te staan met fake news. Wanneer Facebook een groep nader onderzoekt, zal er in eerste instantie worden gekeken naar de administrators van de groep. Als die zelf actief fake news hebben verspreid of expliciet fake news van andere leden hebben goedgekeurd, is de kans groot dat Facebook de groep offline zal halen.

Er werd ook een nieuwe functionaliteit aangekondigd genaamd “Group Quality”. Dit is een indicatie die aanduidt hoeveel content er werd verwijderd en gerapporteerd. Er zal ook een sectie zijn die aangeeft of er reeds fake news is aangetroffen in de groep. Zo wil Facebook de reputatie van een groep transparanter maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business