Ookla - 1 - Speedtest Live

Speedtest, een applicatie van Ookla, heeft per vandaag een nieuwe ‘Live-functie’ gekregen om je real-time datagebruik bij te houden. Het is een functie waarbij je privacy-vraagtekens kan zetten.

Advertentie

Snelheidstesten: ze zijn altijd handig om de snelheid van je netwerk te controleren. In mijn geval zet ik de Speedtest van Ookla ook in voor testen voor TechPulseOokla, de eigenaar van Speedtest.net, geeft aan op het moment van schrijven bijna 24 miljard speedtesten te hebben uitgevoerd. Het is verder sinds 2018 de eigenaar van de downdetector websites wereldwijd. Maar, komt er ook nog eens iets nieuws van het bedrijf? Ookla heeft inmiddels een antwoord op de vraag: ja. Het bedrijf laat vandaag de Speedtest Live-functie zien in zijn Speedtest-app. Daarmee kan je real-time bijhouden hoe snel je applicaties werken en op die manier ook uitrekenen hoeveel data er wordt gebruikt.

Na het downloaden van de Speedtest-app van Ookla op Android, kan je navigeren naar het Tools-tabblad. Klik nu op ‘Enable Live’, je zal een pop-up krijgen van Android voor een VPN. Ookla maakt namelijk gebruik van een VPN om je datagebruik precies bij te houden. Na het inschakelen zie je direct per app een gemiddelde up en down-snelheid, evenals de hoeveelheid MB’s die de apps binnen hebben gesleept en de ping van de apps. Toch voelt het niet helemaal goed – Speedtest kan namelijk al je data inzien zodra het langs zijn servers komt. Het bedrijf moet weliswaar voldoen aan Europese privacywetgeving, maar je kan nog altijd een aantal vraagtekens zetten bij deze dienst.

Concurrentie van Glasswire

Ookla is niet de eerste partij om zich bezig te houden met een Live-functie om datagebruik in kaart te brengen. Toch zijn er diensten die werken zonder VPN en op die manier veel minder vraagtekens opwerpen. Zo zou je onder andere kunnen denken aan Glasswire, die ook voor Windows zijn eigen applicatie heeft ontwikkeld. Glasswire biedt niet alleen de optie om de datasnelheden in te zien, maar maakt het ook mogelijk om een datalimiet in te stellen of nieuwe en onbekende apps geen toegang te geven tot het internet. Mocht je al een gebruiker zijn van Ookla-apps en geen probleem zien in de wijze waarop de functie zijn werk doet, dan kan je de app uit de Play Store downloaden en de functie uitproberen. 

Advertentie