HONOR 20-serie

Op een evenement in Londen heeft HONOR vandaag zijn nieuwe HONOR 20-smartphoneserie op de markt gezet. De toestellen moeten verrassen met hun lage prijzen en jeugdige uitstraling.

HONOR, het dochtermerk van Huawei, stapt vandaag voor het eerst in 2019 op het podium om nieuwe producten te lanceren: de HONOR 20-serie. In totaal gaat het om drie toestellen, die als opvolgers zullen dienen voor de HONOR 10 en de HONOR View20, die eind 2018 verscheen. Zoals bij elke lancering van een HONOR-toestel ligt hier de focus op het jeugdige publiek. Daarvoor heeft het toestel een aantal kenmerkende aspecten, waaronder de specifieke kleuren: zo komt de HONOR 20 er in het Midnight Black en Sapphire Blue, terwijl de HONOR 20 Pro in het Phantom Blue en Phantom Black verschijnt. Uiteindelijk is de prijs het belangrijkste, met 599 euro voor het topmodel.

HONOR 20 en HONOR 20 Pro

Laten we beginnen bij het scherm van de HONOR 20 en HONOR 20 Pro; het gaat daarbij om een 6,26-inch lcd-paneel met een Full-HD+-resolutie. HONOR geeft aan dat het scherm een screen-to-body ratio heeft van 91,7 procent. Deze cijfers zijn tot stand gekomen door de omissie van een notch. Deze is, net zoals bij de HONOR View20, namelijk niet op het toestel aanwezig. Net zoals bij de Samsung Galaxy S10-serie wordt er namelijk gebruikgemaakt van een ‘hole-punch-display’, waardoor de camera het beeld voor je selfies kan vastleggen. Selfies maak je overigens met de 32 MP-sensor die zich in aan de voorkant in de 4,5mm ‘hole punch’ bevindt, deze sensor wordt geholpen door AI-software van HONOR.

Honor 20 PRO - 1

Qua rekenkracht valt het met de HONOR 20 en 20 Pro zeker niet tegen, er is immers een HiSilicon Kirin 980 SoC aanwezig. Dezelfde SoC zat ook in de high-end Huawei P30 Pro, die eerder dit jaar werd aangekondigd. Qua RAM en opslaggeheugen krijg je bij de HONOR 20 Pro 8GB RAM en 256GB-opslag, verrassend veel gezien het prijspunt van het toestel. De normale HONOR 20 krijgt 6GB RAM en 128GB-opslaggeheugen mee. Als voor de batterij, deze heeft een 4.000 mAh-capaciteit en kan met maximaal 22,5-watt worden opgeladen. Qua software draait de HONOR 20-serie op EMUI 9.1 gebaseerd op Android 9.0 Pie. Gezien het recente debacle van de Huawei zal het voor de fabrikant moeilijker zijn om nieuwe versies van Android uit te rollen, vooralsnog zullen updates echter gewoon uit blijven rollen.

Honor 20 PRO - 2

Dan blijft er nog één belangrijk onderdeel over om te bespreken en dat zijn de camera’s. In het geval van de HONOR 20 en 20 Pro zijn het er aardig wat, naast de selfiecamera zijn er namelijk nog eens vier aanwezig op de achterkant. Het begint bij een 48 MP-sensor aan de achterkant, met bij het Pro-model een ongekende f/1.4-aperture. Nog niet eerder hebben we zo’n grote lens gezien op een smartphone. Het non-pro model moet het doen met een f/1.8-aperture. Verder is er bij allebei de modellen een 16 MP-camera aanwezig met een 117-graden-groothoeklens. In het geval van de HONOR 20 Pro komt daar nog een 8 MP-telefotocamera bij (3x optische zoom), terwijl de non-pro een 2MP-sensor krijgt om diepte te meten. Als laatste is er voor beide toestellen een 2 MP-sensor aanwezig voor macro-foto’s.

Prijzen en beschikbaarheid

Voor alle toestellen geldt dat ze ergens in juni beschikbaar zullen zijn bij verschillende kanalen in België. TechData zal zoals gewoonlijk weer zorgen voor de verdeling van HONOR-toestellen in het mooie België. Qua prijzen zal de HONOR 20 voor 499 euro in de winkel liggen, terwijl je voor de HONOR 20 Pro 599 euro mag neertellen. Of je na de problematiek met Huawei nog een toestel van het merk aan zou willen schaffen, is iets wat je zelf zou moeten beslissen. Huawei heeft alvast laten weten zijn uiterste best te doen om de toestellen, zoals eenieder van het bedrijf gewend is, te voorzien van de nieuwste beveiligingspatches. Hoe het zit met Android-upgrades is nog onbekend.