Microsoft - Windows 10 - Windows 10 May 2019

De Windows 10 May 2019-update zal eindelijk uitgerold worden, zo schrijft Microsoft op zijn blog. Wel kan het nog even gaan duren alvorens iedereen de nieuwste snufjes mag bewonderen.

Windows 10 kreeg voor het laatst een grote software-update in oktober 2018. Tenminste, dat was de planning. Grote problemen met de update, waaronder bestanden die plots van computers waren verdwenen, vertraagde de update tot begin 2019. Normaliter zou een volgende update rond april uitrollen, maar de komende May 2019-update van Windows 10 rolt, zoals de naam doet vermoeden, in mei uit. De update bevat onder andere een langverwacht licht thema – tot op heden zat je in Windows 10 vast aan een normaal of donker thema. Het is te hopen dat er geen (grote) problemen verschijnen met de update.

Langere Windows Preview-periode

Dat de update in mei in plaats van in april uitrolt, heeft een reden. Microsoft zou er alles aan willen doen om een situatie zoals met de update van oktober te voorkomen. John Cable, Microsoft Director of Program Management schrijft in zijn blog over de update dat de softwaregigant “op basis van positieve data en feedback van het langere preview-programma” heeft besloten om de May 2019-update uit te rollen. Hij vervolgt de blogpost door te stellen dat het een “terughoudende en onderzoekende uitrol zal volgen, waardoor het bedrijf kan bijhouden of er problemen opduiken met computers zodra de May 2019-update breder beschikbaar wordt gesteld.”

Windows 10 - Windows Insiders 18282 19H1
Het lichte thema van Windows 10 verscheen eerder al in Preview-versies.

Naast het lichte-thema van de aanstaande update zijn er veel veranderingen onder de motorkap, waaronder de mogelijkheid om updates voor 35 dagen uit te stellen. Daarnaast zegt Microsoft vaarwel tegen wachtwoorden. Windows Hello, Microsoft’s biometrische inlogmethode, heeft namelijk een FIDO2-certificatie, waardoor je voortaan met een pincode of vingerafdruk in kan loggen binnen een applicatie. Natuurlijk zijn er nog een hoop extra functies om te ontdekken, zo bevat de nieuwe update weer een hoop extra Fluent Design-elementen. Verder is de Your Phone Companion-app handiger geworden – notificaties verschijnen namelijk direct op je Windows-computer.

Gefaseerde uitrol

Microsoft zal de update gefaseerd uitrollen, waardoor het nog even kan duren voordat de update voor jouw computer beschikbaar zal zijn. Via Windows Updates kan je alvast controleren of de update klaar staat om te installeren. Via de website van Microsoft kan je ook de update-tool voor de May 2019-update downloaden, op die manier kan je de update forceren. Let wel, het zou zo kunnen zijn dat je computer niet perfect werkt met deze update, waardoor je computer na het forceren niet goed of zelfs helemaal niet meer werkt. Als laatste heeft Microsoft een mededeling voor gebruikers op de April 2018-update: Microsoft zal gebruikers op deze versie binnenkort geforceerd updaten.